c S

Poslanci soglasno podprli deklaracijo o boju proti vojnim hudodelstvom v Ukrajini

23.06.2022 14:13 Člani odbora DZ-ja za pravosodje so soglasno sprejeli predlog deklaracije o resoluciji Evropskega parlamenta o boju proti nekaznovanju vojnih hudodelstev v Ukrajini, ki so ga v obravnavo vložili poslanci SDS.

Obenem pa je bil z osmimi glasovi proti šestim zavrnjen predlog deklaracije o podpori resoluciji EP o totalitarizmu iz leta 2009. Razprava o deklaraciji o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o obsodbi vseh vrst totalitarizmov, ki je bila na dnevnem redu prva, se je sicer precej razgrela in zavlekla ter jasno nakazala končni izid glasovanja.

Medtem ko so poslanci SDS-a izpostavljali nujnost, da Slovenija končno "brez pridržkov in v celoti" podpre resolucijo Evropskega parlamenta in obsodi prav vse totalitarizme na evropskih tleh, so poslanci koalicije in tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan v imenu vlade predlogu SDS-a nasprotovali.

Slednja predvsem iz postopkovnih razlogov. Kot je med drugim poudarila, je namreč omenjena resolucija politični akt avtonomne institucije EU in je kot tak za države članice dano dejstvo. To je po njenem mnenju parlament tudi že pripoznal s sprejetjem deklaracije o seznanitvi s to resolucijo leta 2009.

>> Več: Poslanci soglasno podprli deklaracijo o boju proti vojnim hudodelstvom v Ukrajini