c S

Opičje koze pri človeku v Sloveniji

24.05.2022 16:30

V Sloveniji je bil potrjen prvi primer okužbe z virusom opičjih koz pri človeku. Opičje koze so virusna zoonoza (bolezen, ki se prenaša z živali na ljudi), ki jo povzroča virus opičjih koz. Na podlagi izvedene hitre ocene tveganja, ki jo je opravil Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) obstaja v Evropi potencialna nevarnost prenosa opičjih koz s človeka na žival. Zato je za obvladovanje izpostavljenih hišnih ljubljenčkov in preprečevanje prenosa bolezni med prostoživeče živali nujno potrebno sodelovanje pristojnih služb za javno zdravje in zdravje živali v okviru strategije "Eno zdravje“.

Virus spada v rod ortopoksvirusov iz družine Poxviridae. Bolezen se kaže z znaki, podobnimi tistim, ki so jih v preteklosti opazili pri bolnikih z črnimi kozami, čeprav je klinično manj huda. Ime opičje koze izvira iz odkritja virusa pri opicah v danskem laboratoriju leta 1958. Prvi primer pri človeku je bil ugotovljen pri otroku v Demokratični republiki Kongo leta 1970.
Virus opičjih koz se prenaša na ljudi s stikom z okuženo živaljo ali človekom ali z materialom, okuženim z virusom.

Do danes ni poročil, ki bi kazale na pojav okužbe z opičjimi kozami pri živalih (hišnih ali divjih živalih) v EU.

Na podlagi priporočil ECDC je sodelovanje pristojnih za javno zdravje in veterinarskih služb potrebno, da se zagotovi primerno ukrepanje v primeru izpostavljenosti hišnih ljubljenčkov (sesalcev) - izolacija in testiranje živali, ki so bile (ali so lahko) izpostavljene tesnem stiku s primerom opičjih koz. Hišni ljubljenčki iz vrst glodalcev bi v idealnem primeru morali biti izolirani pod strožjimi pogoji (v nadzorovanih objektih, v skladu z dihalno izolacijo) in testirani (s PCR) pred koncem karantene. Izolacija drugih vrst hišnih ljubljenčkov lahko poteka na domu, če to dopuščajo pogoji za zagotavljanje dobrobiti živali (npr. razpoložljivost zaprtega zunanjega prostora za pse, redni veterinarski pregledi za oceno zdravstvenega stanja, preprečevanje dostopa obiskovalcem, preprečevanje gibanja živalim izven izolacije).

Bolezen ni na seznamu bolezni Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE), za katere se izvajajo posebni ukrepi pri živalih. Izvajajo se splošni preventivni ukrepi, za preprečevanje vnosa oziroma širjenja bolezni - uporaba zaščitne opreme, čiščenje, razkuževanje.

Glede na načine prenosa bolezni se v primeru, da je imetnik živali zbolel za opičjimi kozami svetuje, da dokler sam predstavlja možen vir za širjenje okužbe (dokler se kraste na kožnih ne posušijo in odpadejo), omeji fizični stik z živalmi.

Več informacij o bolezni in ukrepih pri ljudeh je na voljo na spletni straneh:
- Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)
- Evropski center za nalezljive bolezni (ECDC)
- Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)

  • Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin