c S

Pogoj PCT popolnoma ukinjen, ponekod še ostaja obvezna uporaba mask

13.05.2022 08:54 Vlada je na četrtkovi seji izdala Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, s katerim se pogoj prebolevnosti, cepljenja oziroma testiranja (pogoj PCT) ukinja v vseh zdravstvenih in socialno varstvenih dejavnostih.

V skladu s priporočili Strokovne svetovalne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije je, zaradi ugodnejše epidemiološke slike in značilnosti različice Omikron, vlada sprejela, da pogoja prebolevnosti, cepljenja oziroma testiranja (pogoj PCT), ni več potrebno izpolnjevati:

- uporabnikom in obiskovalcem storitev bolnišnic;
- uporabnikom in obiskovalcem izvajalcev zdravstvene dejavnosti v okviru mreže javne zdravstvene službe, ki izvajajo nastanitev;
- uporabnikom in obiskovalcem storitev izvajalcev socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev.

Pogoj PCT se torej popolnoma ukinja v vseh zdravstvenih in socialno varstvenih dejavnostih. V skladu s priporočili strokovne skupine pa ostaja obvezna uporaba zaščitnih mask (tipa II ali IIR, tipa FFP2 ali FFP3) pri gibanju in zadrževanju v zaprtih prostorih izvajalcev zdravstvene dejavnosti in izvajalcev socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev. Prav tako v slednjih ostaja tudi ukrep obveznega razkuževanja rok. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Vir: Vlada RS, 12. maj 2022