c S
Madžarska v zameno za podporo sankcijam pričakuje 700 milijonov evrov 13.05.2022 07:47 Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je dejal, da Madžarska zahteva "rešitev glede stroškov", ki bi jih utrpela v primeru uvedbe sankcij proti Rusiji. Za popolno prepoved uvoza ruske nafte bi skupno potrebovali okrog 700 milijonov evrov. Szijjarto meni, da je treba upoštevati različne energetske razmere v državah EU-ja. Madžarska je namreč zaradi svoje situacije z infrastrukturo odvisna od ruske nafte in plina, je poudaril.

"Naša rafinerija je zasnovana za rusko nafto. Za rafiniranje drugih vrst nafte bi morali vložiti od 500 do 550 milijonov evrov, kar bi trajalo približno štiri leta. Da bi nadomestili naftovod iz Rusije, bi morali povečati zmogljivost naftovoda v Jadranskem morju, kar bi pomenilo še 200 milijonov evrov, ne vemo pa, koliko časa bi to trajalo," je dejal Szijjarto.

Poudaril je, da Madžarska ne more podpreti sedanjega svežnja sankcij, če Bruselj ne bo ponudil rešitve. Madžarska se je namreč uprla prepovedi uvoza ruske nafte, kar je predlagala Evropska komisija, za sprejem novega paketa sankcij pa je soglasje članic nujno.

Povezava do novice: Madžarska v zameno za podporo sankcijam proti Rusiji pričakuje 700 milijonov evrov