c S

Goljufije in prevare na vsakem koraku

Vlasta Nussdorfer Nekdanja varuhinja človekovih pravic in svetovalka predsednika republike vlasta.nussdorfer@gmail.com
25.08.2021 00:00

Smo že kdaj slišali toliko obljub o tem, da lahko v nekaj dneh, tednih, morda mesecih, ozdravimo, se pomladimo, shujšamo, ohranimo ali povrnemo večno mladost, moško moč, srečamo sorodno dušo, postanemo poslovno uspešni in celo bogati? Pojavljajo se zdravilci vseh vrst, celo spretni šarlatani in nihče ne dela brezplačno. Splet je poln pasti, v vsako sporočilo se vrine tekst, ki nekaj obeta, naslovi so naravnost osupljivi. Dobivamo sumljive emaile, strah nas je odpirati vseh vrst pošiljke, da o klicih, ki želijo številne akcije, niti ne govorimo. Nesrečni covid čas je edinstven izziv tudi za mnoge goljufe. Zakaj ni še več preventive, zlasti za ranljive skupine; otroke in starejše? Zakaj se o vsem tem ne govori in piše intenzivneje, zakaj imamo toliko žrtev, ki bi jih lahko preprečili? Le zakaj?

Lev je že dolgo razmišljal, kako bi ulovil bika in ga požrl. Malo se ga je bal, saj je bil bik zelo močan. Napenjal je možgane in se naposled domislil zvijače: bika bo povabil na večerjo. "Prijatelj bik, vabim te na slastno pojedino. Ujel sem ovco, pridi nocoj, se bova mastila."

Bik je vabilo sprejel. Ko je zvečer prišel pred levji brlog, je zagledal veliko grmado drv.

"Čudovito. To pa ni pripravljeno za pečenje majhne ovčke", si je mislil in se kar obrnil nazaj proti domu. "Kam greš? Kaj pa večerja?" je vprašal lev.

Bik pa mu je odgovoril: "Vidim, da pripravljaš večjo večerjo, kot ti jo lahko ponudi ena ovca."

Sam sebi pa je zamrmral: "Dovolj sem pameten, da ne verjamem sovražniku."

Iz knjige Najlepše basni sveta

Spominjam se tožilskih časov in številnih goljufij, ob katerih smo ostajali brez besed. Vedno znova so nas presenetile.

Možakar je v bližini veleblagovnic prežal na samske ali razvezane ženske, jih v lepi obleki in z uglajenim nastopom povabil na prvo kavo in srečanja nadaljeval, vse do trenutka, ko mu je bodisi "umrla" mama ali se čez vikend "pokvaril" avto in vedno je potreboval hitro finančno injekcijo. Seveda jo je od naivnih tudi prejel, govoril o silnem bogastvu, jih vabil v tuje hiše s kamini, potem pa običajno dokaj hitro izginil. Končno se jih je nabralo kar nekaj pogumnih in iskali so ga celo z mednarodno tiralico. Velik goljuf, žrtve vedno ženske srednjih let. Koliko jih je bilo, ne bomo izvedeli nikoli.Prav tako ne koliko denarja si je nagrabil.

Ni bil edini, saj je takih "kalibrov" kar nekaj. Nikoli ni pogodbe in prič, vedno le izposoje in aktivno dvorjenje. Poigravajo se celo z znanstvenimi nazivi in izobrazbo, ki je nadvse vprašljiva. Znajo leporečiti, a tudi groziti. Prijav je zagotovo premalo, da ne rečem: nič. Izbirajo namreč "primerne"žrtve.

Pa spolni iztirjenec, ki je z oglasom mamil nesrečna dekleta, da jim bo s posebno terapijo vrnil fante, ki so jih zapustili in jim bodo "jedli z roke". Nesrečno dekle je pripotovalo s Štajerske, se napotilo na rob mesta in pozvonilo. Odprla je "asistentka", ki je kmalu izginila, v "ordinaciji" je poleg šestedestletnika ostal le še velik in nevaren pes. "Terapija" se je končala s spolnim odnosom z zlorabo položaja nadrejenosti in celo plačilom zanj. Dekle sem sprejela neposredno zatem, podala je kazensko ovadbo. Zadevo je povsem potrdila novinarka POP TV, ki je za Preverjeno pripravila prepričljiv prispevek o možakarjevi veliki prevari. Grozil je tudi njej in ekipi. Kakšna predrznost!

Se morda spominjate novinarke, ki se je na spletu izdajala za trinajstletnico in sprejela povabilo možakarja, očeta novorojenčka, ki ga njena starost sploh ni motila? Prav nasprotno. In v avto je pomolila kar "rdeč" mikrofon Kanala A. Takrat smo namreč uzakonili posebno kaznivo dejanje po 173. a členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Glasi se: "Kdor osebo, mlajšo od 15 let preko informacijskih ali komunikacijskih tehnologij nagovori za srečanje z namenom da bi zoper njo storil kaznivo dejanje iz 173. člena KZ-1 ali zaradi izdelave slik ali avdiovizualnih vsebin in so nagovarjanju sledila konkretna srečanja, se kaznuje z zaporom do 1 leta."

Gre za kaznivost pripravljalnih dejanj. S tem lahko preprečimo spolni napad na otroka, a le, če smo pravočasni in otrok za ta nagovarjanja in silna dopisovanja pove staršem ali skrbnikom. Kako pomembno je torej zaupanje, pa tudi vedenje staršev kaj otroci delajo na spletu. Mnogi žal nadzora niti nimajo.

Niso pa goljufi le moški. Spominjam se ženske, ki je mladim dekletom obljubljala modno prihodnost in jih hudo opetnajstila. Plačale so za svojo predstavitveno knjigo, a modni svet jih seveda nikoli ni potreboval. Dale so zadnji evro in si kak dvestotak ali dva celo izposodile. Cene niso bile ravno nizke. Mnoge je niso prijavile, saj bi se s tem preveč izpostavile. Niso bile zgolj neznane, prav nasprotno. Tudi tu je sramotna dejanja osvetlil odličen medijski prispevek. Je komu pomagal?

Je morda dejanj tudi zaradi novinarskih akcij, ki jih razgaljajo, res manj ali si ogoljufani zadev še vedno ne upajo prijaviti? Poti policijskih in sodnih postopkov so namreč dolge in običajno hudo naporne. Na njih se tako zaradi spretnosti goljufov kot tudi mučnih zaslišanj, žrtve pogosto počutijo kot bi bile kar same krive. In do obsodbe, kaj šele denarja ali osebnega miru, je neizmerno težko priti.

Tudi hude in celo nepričakovane zdravstvene preizkušnje terjajo nov davek. Kdo ne bi bil rad imunsko "močen" in varen pred sodobnimi virusi, ki nažirajo in požirajo življenja? Kdo ne bi dal zadnji evro za čudežno vodico ali tabletko? Pa ne le za virus, tudi za druge tegobe. Komu torej verjeti, da ne prodaja "megle"? Kako ločiti "zrnje od plev"?

In kdo ne bi rad uspel v poklicu, zgradil poslovni imperij in samopodobo, ki bo na daleč sijala? Zlasti v poslovnem svetu je veliko mrcvarjenja, izžemanja, mobinga, vzponov in padcev, ki uničujejo mlade in stare podjetnike. Rešujejo jih sodobni "guruji", ki kdaj prav tako izpulijo poslednji evro. Do obiska pravega psihiatra zato ni prav daleč. Kako ločiti dobre svetovalce od slabih? Minulo soboto je komercialna TV pripravila dolg in poučen prispevek prav o tem.Vredno ogleda in razmisleka!

Res je, svet drvi v veliko nesreč. Z nami se poigrava še vreme in razlogov za obup je kar precej.

Zato seveda cvetijo tudi vseh vrst prevare.

Kolikokrat so že napovedali "konec sveta"? Pa ga k sreči še vedno ni.

Velika previdnost nikakor ne škodi. Nasprotno; zelo koristi.