c S

Maloobmejni prehod Novokračine

04.08.2021 17:46

V času poletne turistične sezone in zunanje schengenske meje (meja s Hrvaško) vsako leto na večini mejnih prehodov prihaja do daljših prometnih zastojev, predvsem ob koncu tedna. V letošnjem letu pa dodatne čakalne dobe povzroča tudi situacija povezana s koronavirusom in s tem preverjanje pogojev PCT, ki jih opravlja Republika Hrvaška.

Skladno z drugim odstavkom 4. člena Uredbe o določitvi mejnih prehodov, je na mejnih prehodih za obmejni promet (med katere sodi tudi MP Novokračine) dovoljen prehod državne meje s potnim listom ali osebno izkaznico tudi za osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije.

Mejni prehod Novokračine je specifičen, saj lokalni prebivalci ne morejo dostopati do svojih objektov po obvoznih cestah, ampak samo preko regionalne ceste R3-632, odsek 3224 Jelšane–Novokračine in regionalne ceste R3-632, odsek 1378 Ilirska Bistrica–Novokračine, zaradi česar se njihova potovanja v času kolon bistveno podaljšajo.

Na podlagi navedenega je Direkcija, v času od 30. 7. do 1. 8. 2021 izvedla monitoring dogajanja na krožnem križišču v Ilirski Bistrici, na križišču pred mejnim prehodom Jelšane ter na križišču državnih cest v naselju Novokračine.

Na podlagi poročila o opravljenem monitoringu na območju med Ilirsko Bistrico in MP Jelšane ter MP Novokračine pretekli vikend, je na Direkciji potekal sestanek s policijo in občino Ilirska Bistrica. Kot najustreznejšo rešitev prometnih zastojev na regionalni cesti (R3-632) skozi Novokračine je bila sprejeta odločitev o vzpostavitvi sledeče prometne ureditve: v Ilirski Bistrici bo ves tranzitni promet iz smeri Postojne proti Hrvaški usmerjen na glavno cesto G1-6 proti MP Jelšane. Prav tako bo ves promet iz MP Jelšane v smeri proti Ilirski Bistrici voden po G1-6.

Tranzitni promet iz smeri MP Novokračine proti Ilirski Bistrici bo voden le po R3-632, kar pomeni, da bo v Novokračinah, razen za lokalni promet, prepovedano zavijanje na levo v smeri G1-6.

Lokalni promet pa bo po regionalni cesti R3-632 Ilirska Bistrica–Zabiče–Novokračine dovoljen v obeh smereh.

Takšna prometna ureditev naj bi zmanjšala število vozil in posledično odpravila zastoje v samem naselju Novokračine in na križišču regionalne in glavne ceste pred Jelšanami ter omogočila lažjo mobilnost lokalnemu prebivalstvu, seveda predpostavki, da udeleženci v prometu spoštujejo in upoštevajo prometno signalizacijo. Policija bo po dogovoru v času vikendov poostrila nadzor na tem območju.

Vodenje prometa

  • Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo