c S

Zunanji ministri EU z novimi sankcijami zaradi zatiranja v Belorusiji

21.06.2021 07:13 Bruselj/Luxembourg, 21. junija (STA) - Zunanji ministri EU bodo danes v Luksemburgu predvidoma potrdili nove sankcije proti posameznikom in pravnim osebam, odgovornim za zatiranje v Belorusiji ter za prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku in aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča. Pričakuje se tudi politična podpora gospodarskim sankcijam.

Ministri, ki se bodo pred zasedanjem na zajtrku pogovorili z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, bodo predvidoma potrdili sankcije proti 78 posameznikom in sedmim pravnim osebam, odgovornim za zatiranje v Belorusiji ter tudi za za prisilni pristanek Ryanairovega letala in aretacijo Protaseviča.

Za posameznike to pomeni prepoved potovanja v unijo in zamrznitev premoženja, za pravne osebe pa zamrznitev premoženja. To bo četrti sveženj takšnih sankcij zaradi zatiranja prebivalstva v Belorusiji. Na kazenskem seznamu je že 88 posameznikov in sedem pravnih oseb.

Poleg tega se od ministrov danes pričakuje politična podpora gospodarskim sankcijam v finančnem, energetskem in kemičnem sektorju. Dogovor na tehnični ravni naj bi bil že dosežen, a vsi pravni postopki do danes naj ne bi bili končani. Se pa formalno potrditev pričakuje v času vrha unije ta konec tedna.

Druga osrednja tema bo Irak. Ministri bodo med drugim razpravljali o možnosti napotitve opazovalne misije na oktobrske volitve v tej državi in se pogovorili z iraškim kolegom. Tretja osrednja tema zasedanja pa bodo odnosi z Latinsko Ameriko.

Poleg tega se bodo ministri, med njimi vodja slovenske diplomacije Anže Logar, dotaknili še vrste tem, na primer odnosov z Rusijo in Turčijo v luči vrha unije ta konec tedna, ki bo to obravnaval, ter dialoga Srbije in Kosova pod okriljem EU.