c S
Evropski parlament se pripravlja na tožbo proti komisiji zaradi neukrepanja 10.06.2021 15:38 Strasbourg/Bruselj, 10. junija (STA) - Evropski parlament je danes sprejel resolucijo, s katero se pripravlja na tožbo proti Evropski komisiji pred Sodiščem EU zaradi neukrepanja v primerih kršitev vladavine prava. S tem želi komisijo prisiliti, da bi začela čim hitreje izvajati uredbo o pogojenosti evropskega denarja s spoštovanjem vladavine prava in obravnavati kršitve.

Poslanci komisiji očitajo, da do danega roka 1. junija, ki ji ga je določil parlament, ni ukrepala v primerih kršitve vladavine prava in ni pripravila končnih usmeritev o uporabi omenjene uredbe o pogojenosti. Po prepričanju poslancev je to "zadosten razlog za vložitev tožbe zoper komisijo po 265. členu pogodbe o delovanju EU".

Predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju so naročili, naj komisijo pozove, da v najpozneje dveh tednih izpolni svoje obveznosti iz uredbe in pripravi potrebne usmeritve. Parlament bo v tem času začel potrebne priprave na morebitni sodni postopek.

Poslanci ob tem opozarjajo, da se tveganje zlorabe evropskih sredstev povečuje, medtem ko vladavina prava v državah članicah EU nazaduje.

V resoluciji, ki so jo podprli s 506 glasovi za, 150 proti in 28 vzdržanimi, so zato komisijo pozvali, naj nemudoma obravnava hude kršitve načela pravne države v nekaterih državah članicah, ki resno ogrožajo pravično, zakonito in nepristransko razdeljevanje evropskih sredstev.

Uporabiti bi morala vsa potrebna orodja, vključno s postopkom iz 7. člena pogodbe EU, okvirom EU za pravno državo in postopki za ugotavljanje kršitev, da bi obravnavala nenehne kršitve demokracije in temeljnih pravic v EU, vključno z napadi na svobodo medijev, novinarje ter svobodo združevanja in zbiranja, so zapisali v sporočilu Evropskega parlamenta, ki ta teden zaseda v Strasbourgu.

Evropska komisija je sicer napovedala, da bo v prihodnjih dneh predstavila osnutek usmeritev glede uporabe uredbe o pogojenosti in ga posredovala parlamentu in Svetu EU.

Evropski komisar za proračun Johannes Hahn je v okviru sredine razprave o vladavini prava tudi zagotovil, da je uredba o pogojenosti v veljavi od 1. januarja in da bodo vse morebitne kršitve v povezavi z uredbo po tem datumu zajete. Evropska komisija že dela na ugotavljanju kršitev v povezavi z uporabo evropskih sredstev, je dodal.