c S
Evropski parlament pozval k omejitvam patentne zaščitne za cepiva proti covidu-19 10.06.2021 12:36 Strasbourg, 10. junija (STA) - Evropski parlament je v resoluciji, ki jo je sprejel s 355 glasovi za, 263 proti in 71 vzdržanimi glasovi, predlagal začetek pogajanj o začasnih omejitvah dogovora Svetovne trgovinske organizacije o patentih, da bi tako izboljšali globalni dostop do zdravstvenih proizvodov, povezanih s covidom-19, so danes sporočili iz Evropskega parlamenta.

Ob tem so v Evropskem parlamentu poudarili, da bi omejitev patentne zaščite pospešila globalen dostop do cepiv proti covidu-19.

Evropski poslanci so ob tem poudarili, da so prostovoljno licenciranje, prenos znanja in tehnologije dolgoročno ključni za okrepitev proizvodnje na globalni ravni. Pozvali so tudi ZDA in Združeno kraljestvo k odpravi prepovedi izvoza cepiv in surovin ter se zavzeli za večjo podporo mednarodni pobudi za pravično razdelitev cepiv proti covidu-19.

Ob tem so v Evropskem parlamentu izpostavili, da je bila velika večina doslej porabljenih 1,6 milijarde odmerkov cepiv uporabljena v industrializiranih državah z lastno proizvodnjo cepiv in le 0,3 odstotka v 29 najrevnejših državah sveta, zato mora EU podpreti proizvodnjo v Afriki. Za imunizacijo 70 odstotkov svetovnega prebivalstva je sicer potrebnih 11 milijard odmerkov cepiva proti covidu-19.

Evropski poslanci so tudi zahtevali, da morajo biti prihodnji dogovori o nabavi cepiv povsem transparentni, zlasti kar zadeva naslednjo generacijo cepiv, in da te pogodbe vključujejo zahteve glede preglednosti tudi za dobavitelje.

Odločitev o omejitvi pravic intelektualne lastnine lahko sprejme pristojen svet Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki je zasedal 8. in 9. junija. Evropska komisija je na zasedanju predstavila evropski predlog, ki pa ne vključuje začasne odprave zaščite pravic intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19. Več političnih skupin Evropskega parlamenta se je zato v razpravi pred sprejemom resolucije zavzelo za odpravo zaščite pravic intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19.