c S
MVK o kandidatih za člana sodnega sveta in imenovanju vrhovnih sodnikov 10.06.2021 11:37 Ljubljana, 10. junija (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ (MVK) se je danes med drugim seznanila s kandidatno listo za izvolitev dveh članov sodnega sveta, o katerih bo DZ na tajnih volitvah odločal v torek. Sprejela je tudi sklep, da DZ za imenovanje na mesto vrhovne sodnice predlaga Stanko Živič, medtem ko predlog za imenovanje Aleksandra Karakaša članov MVK ni prepričal.

MVK se je na današnji seji seznanila s kandidatno listo za izvolitev dveh članov Sodnega sveta, ki jih je predlagal predsednik republike Borut Pahor. Predlagani kandidati so odvetnika Urška Kežmah in Andrej Razdrih, visokošolski učitelj na Evropski pravni fakulteti in odvetnik Jorg Sladič ter redna profesorica na ljubljanski pravni fakulteti Viktorija Žnidaršič Skubic. Tajne volitve dveh članov Sodnega sveta bodo potekale na torkovi seji DZ.

Člani MVK so obravnavali tudi predloga za imenovanje na sodniško mesto vrhovnih sodnikov na vrhovnem sodišču. Sodni svet je za to funkcijo predlagal Stanko Živič in Aleksandra Karakaša. MVK je potrdila sklep, s katerim DZ predlaga, da za vrhovno sodnico izvoli Živičevo, predlog za izvolitev Karakaša pa ni zbral dovolj glasov.

Predlaganih kandidatov med drugim niso podprli v poslanski skupini SDS. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, ima Živičeva sicer dolgo kariero, je v zadnjem času sodelovala tudi v aferi Novič, kjer "se ni pokazala v dobri luči". Prav tako je bila po njegovih besedah del afere stečajni upravitelji, ki še ni razrešena. Zadržke pa imajo tudi pri imenovanju Karakaša. "Za nas je problematično to, da je bil predsednik senata pritožbenega sodišča v zadevi Kangler. Ocenjujemo, da je kršil njegove človekove pravice, saj je potrdil sodbo, ki jo je kasneje vrhovno sodišče razveljavilo," je dejala poslanka SDS Alenka Jeraj.

Do njunih izjav je bila kritična vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Kot je dejala, desna politika z njimi sodnikom pošilja sporočilo, naj pazijo, kako bodo sodili v določenih zadevah, sicer ne bodo mogli napredovati. Janja Sluga (NeP) je ob tem izpostavila, da je današnja razprava pokazala, da DZ ne bi smel odločati o imenovanjih sodnikov.

MVK pa je potrdila sklep, s katerim DZ predlaga, da se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Kopru na predlog Sodnega sveta izvoli Polona Veberič.

Na predlog poslanske skupine SDS je MVK tudi izglasovala sklep, s katerim DZ predlaga, da za člana nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenije (RTVS) po odstopu Andreja Graha Whatmougha do konca mandata imenuje Aleksandra Kotnika. Grah Whatmough je sicer konec aprila nastopil mandata generalnega direktorja RTVS.

Prav tako so člani MVK na današnji seji določili besedilo razpisa in kandidacijski postopek za imenovanje enega člana Državne revizijske komisije. Besedilo javnega razpisa bo objavljeno v uradnem listu, rok za prijavo pa je 17. avgust.