c S

V Avstriji ob novem sproščanju ukrepov dan brez smrti zaradi covida-19

10.06.2021 11:11 Dunaj, 10. junija (STA) - V Avstriji v minulih 24 urah niso zabeležili nobene smrti zaradi covida-19, kar se ni zgodilo že od konca septembra, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Poleg tega danes iz vseh zveznih dežel poročajo o manj kot sto novih okužbah, kar je prav tako svojevrsten mejnik. V severni sosedi so se medtem znova sprostili nekateri zajezitveni ukrepi.

Nazadnje je dan brez smrti zaradi covida-19 v Avstriji minil 27. septembra lani. Takrat je bilo skupno število mrtvih zaradi te bolezni od začetka pandemije 787, danes je 10.650, piše APA.

V vsej Avstriji so medtem v minulem dnevu potrdili zgolj 283 novih okužb z novim koronavirusom. V nobeni od zveznih dežel jih ni bilo več kot sto, kar se prav tako ni zgodilo že dolgo časa. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pada in se približuje 20. Po napovedih strokovnjakov, ki jih navaja APA, naj bi prihodnjo sredo znašala 21.

Po zaslugi vztrajnega zmanjševanja števila novih okužb so Avstrijci danes dočakali nove sprostitve protikoronskih ukrepov. Prepoved nočnega obratovanja lokalov se je zamaknila za dve uri z 22. ure na polnoč, obvezna medsebojna razdalja pa zmanjšala z dveh na en meter. V notranjih prostorih lokalov je lahko odslej za isto mizo osem, v zunanjih prostorih pa 16 ljudi.

Kulturne in prostočasne ustanove lahko svoje kapacitete zapolnijo 75- in ne več le 50-odstotno. Na prostem nošenje mask nikjer ni več obvezno. Pred potovanjem v Avstrijo pa tujcem - razen če prihajajo iz redkih držav z visoko stopnjo okužb ali razširjenimi novimi različicami virusa - ni treba več izpolnjevati posebnega obrazca.

S 1. julijem bo življenje v Avstriji steklo še bolj sproščeno, saj bo nočna prepoved obratovanja za gostinske lokale v celoti odpravljena - vsaj za večino lokalov, saj zaenkrat ni povsem jasno, ali se bodo takrat znova odprli tudi nočni klubi in diskoteke oziroma ali bosta ponovno dovoljena plesanje in strežba za točilnim pultom.