c S

Pred matičnim odborom se bo predstavil kandidat za pravosodnega ministra Dikaučič

10.06.2021 07:34 Ljubljana, 10. junija (STA) - Kandidat za ministra za pravosodje Marjan Dikaučič se bo danes predstavil članom matičnega parlamentarnega odbora za pravosodje. Premier Janez Janša je predlog za imenovanje Dikaučiča v DZ poslal minuli petek. Če bo kandidat dobil podporo DZ, bo nasledil Lilijano Kozlovič, ki je minuli teden odstopila.

DZ bo o imenovanju Dikaučiča odločal na izredni seji prihodnji torek.

Marjan Dikaučič je univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim pravniškim državnim izpitom. Pri svojem dosedanjem delu se je srečeval tako z javnim kot zasebnim sektorjem. Delovne izkušnje je pridobival na sodišču, v odvetniški pisarni in gospodarskih družbah, so navedli v kabinetu predsednika vlade.

Kandidat za ministra se v skladu s poslovnikom DZ najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstavi pristojnemu delovnemu telesu in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Predsednik odbora nato najkasneje v 48 urah po predstavitvi predsednikoma DZ in vlade pošlje mnenje odbora o predstavitvi kandidata.

Ministrica iz vrst SMC Kozlovičeva je odstopila minuli četrtek, potem ko je vlada sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Janša je takoj po odstopu ministrice prvaka SMC Zdravka Počivalška zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.