c S

DZ sprejel novelo zakona o medijih

14.05.2021 19:08 Ljubljana, 14. maja (STA) - DZ je z 58 glasovi za in brez glasu proti sprejel novelo zakona o medijih, ki jo je v parlamentarno proceduro vložila skupina 48 poslancev s prvopodpisanim Jožefom Horvatom (NSi). Z njo se 11 radijskim postajam s statusom lokalnega programa posebnega pomena omogoča prehod z analogne na digitalno platformo.

Kot je v imenu predlagateljev pojasnil Andrej Černigoj (NSi), v Sloveniji že deluje digitalno radijsko omrežje R1, ki ima nacionalno pokritost in preko katerega trenutno oddaja 19 najbolj poslušanih radijskih programov. V letu 2020 se je vzpostavilo delovanje dveh novih radijskih omrežij, omrežje R3, ki pokriva le območje Ljubljane, in omrežje R2, ki omogoča oddajanje samo na območju zahod ali pa na območju vzhod. Omrežje R2 trenutno čaka na razpis Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS), ki je objavljen na današnji dan, je povedal.

Po Černigojevih besedah se z omrežjem R2 ponuja izjemna priložnost, da začnejo v digitalni tehniki oddajati tudi manjši radijski programi. Poleg tehnoloških vidikov, ki jih omogoča digitalna platforma v primerjavi z analogno, je med prednostmi izpostavil tudi boljšo kakovost zvoka, večpredstavnostne vsebine, slušnost v tunelih. Za slovenske radijske postaje pa je po njegovih besedah pomembno predvsem to, da na tem omrežju ni motenj s strani italijanskih in hrvaških radijskih postaj.

Novela predvideva spremembo 77. člena. Po besedah Monike Gregorčič (SMC) trenutna ureditev namreč omejuje radiodifuzno razširjanje teh programov na območje z največ desetimi odstotki prebivalcev Slovenije. Ta omejitev pa predstavlja nepremostljivo oviro za digitalno razširjanje, saj v Sloveniji ne obstajajo dovolj majhna omrežja in takšna niti niso načrtovana, je pojasnila.

Tadeja Šuštar (NSi) je ocenila, da obstoječa določba z vidika novejše digitalne radiodifuzije predstavlja nesmiselno oviro za tovrstne programe. Po besedah Alenke Jeraj (SDS) je sprememba nujna posledica tehnološkega razvoja, na ta način pa se ohranja tudi konkurenca na radijskem trgu. Kot je izpostavila, je predlog spremembe odziv na dolgoletno opozarjanje Sveta za radiodifuzijo, prav tako spremembo podpira AKOS.

V SAB po besedah Marka Bandellija ocenjujejo, da spremembe sledijo razvoju tehnologije in omogočajo 11 radijskim postajam, da bodo v koraku s časom. Omogočile jim bomo večjo geografsko pokritost in s tem večjo slišanost, posledično pa bodo pritegnile več oglaševalcev, je menil. Da so danes v vse bolj digitaliziranem svetu izključeni ter bi to posledično lahko privedlo do njihove ukinitve, je opozorila Janja Sluga in napovedala podporo nepovezanih poslancev, ki so tudi med sopredlagatelji novele.

Jani Ivanuša (SNS) je izpostavil, da bo poslušalec s to spremembo imel več izbire znotraj enega oddajnega območja. Dejal je tudi, da bodo po novem avtomobili imeli vgrajen le digitalni sprejemnik, če do te spremembe ne bi prišlo, ljudje v avtomobilih ne bi mogli več poslušati radija, ki oddaja na analogni frekvenci.

Da predlogu ne bodo nasprotovali oz. bodo prispevali zanj nekaj glasov, je napovedal tudi Samo Bevk (SD), ki je posebej opozoril, da so slovenske radijske postaje ob meji slabo slišane, ker Italija na tem področju ne spoštuje mednarodnih sporazumov.

V Levici pa so pojasnili, da predloga ne bodo podprli. Primož Siter je izrazil bojazen, da bodo šibke lokalne radijske postaje lahko "lahek plen za kupce z apetiti po nacionalnem medijskem dosegu". Menil je tudi, da v oči bode tudi "politični podnapis" predloga, in dodal, da poziv in hitenje v sprejemanju tega predloga prihaja tudi z naslova lastnikov in upravnikov medijev iz vrst najvišjih strankarskih kadrov SDS.