c S

O možnosti dogovora v javnem sektorju še v prihodnjem tednu

14.05.2021 22:08 Ljubljana, 14. maja (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so se popoldne znova sestali. Kot so po sestanku zapisali na ministrstvu za javno upravo, je vladna stran pogoje, ki so jih posamezni sindikati postavili za sprejem končne vladne ponudbe, preučila ter tudi ob upoštevanju teh pogojev do današnje seje pripravila besedilo dogovora.

Po navedbah ministrstva bo čistopis dogovora, ki ga bo pripravila vladna stran, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije v začetku naslednjega tedna predstavila organom sindikatov ter nato sporočila stališče.

"Kljub vloženemu naporu vladne strani v to, da bi prišlo do dogovora, pa na pogoje, pri katerih vztraja pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek - da naj se vse plače v javnem sektorju uskladijo za osem odstotkov - enostavno ni mogla pristati," so dodali.

Vladna stran je sicer v ponedeljek na pogajanjih o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov, spremembi plačilnega dneva, stroških prevoza na delo ter letošnjem regresu za letni dopust predstavila svoj predlog, za katerega je vztrajala, da je končna ponudba, do katere so se sindikati nato opredeljevali do četrtka.

Velika večina sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Počivavšek, je predlog zavrnila s pojasnilom, da ne izpolnjuje pričakovanj sindikatov in njihovega članstva glede odprave varčevalnih ukrepov, ki jih je uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ. Med slednjimi so posebej izpostavili znižanje vrednosti plačnih razredov za osem odstotkov, glede česar se po njihovih navedbah vladna stran ni v ničemer približala sindikalnim predlogom. Po drugi strani sindikati iz konfederacije sindikatov javnega sektorja vladnega predloga večinsko niso zavrnili, a so njegov sprejem pogojevali z nekaterimi spremembami.