c S

Epidemiološko stanje na Hrvaškem se izboljšuje

14.05.2021 16:32 Zagreb, 14. maja (STA) - Na Hrvaškem se nadaljuje trend zmanjševanja števila novih okužb z novim koronavirusom, a na nacionalni ravni do 1. junija še ne bodo rahljali omejitvenih ukrepov, so danes poudarili na novinarski konferenci državnega štaba civilne zaščite. Država je medtem kot prva v EU uspešno preizkusila sistem digitalnih zelenih potrdil.

Število novih okužb od začetka tedna je bilo za 37 odstotkov nižje kot v prvih petih dneh prejšnjega tedna, je povedal vodja službe za epidemiologijo Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić. Obenem je opozoril, da je 14-dnevna incidenca primerov na 100.000 prebivalcev še vedno ena višjih v EU in znaša 443.

Čeprav v državi v preteklih tednih beležijo trend zmanjševanja števila novih okužb, je hrvaški notranji minister Davor Božinović povedal, da na nacionalni ravni še ni čas za rahljanje omejitvenih ukrepov. Določene sprostitve, ki bodo veljale za celotno državo, je mogoče pričakovati s 1. junijem.

Kot edino spremembo, ki jo bodo uveljavili s soboto, je omenil, da bodo tisti, ki so preboleli covid-19, lahko vstopili v državo brez negativnega PCR testa tudi šest mesecev po cepljenju z vsaj enim odmerkom in ne zgolj petih mesecih, kot je veljalo doslej.

Božinović je že na četrtkovi seji hrvaške vlade povedal, da je Hrvaška kot prva članica EU uspešno preizkusila pilotni sistem digitalnih zelenih potrdil za lažje potovanje čez mejo. Kot je dejal, je država pripravljena za izdajo potrdil v začetku junija. Danes je med drugim dejal, da so potrdila lahko tudi orodje, ki ga bo mogoče prav tako uporabiti pri nekaterih prireditvah, namesto da bi dogodek zaradi nevarnosti okužb prepovedali.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo danes s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili milijontega državljana. Do četrtka zvečer so z enim odmerkom cepili več kot 980.000 prebivalcev, kar predstavlja 29,2 odstotka polnoletnih državljanov. Nekaj več kot 288.100 ljudi pa so cepili z dvema odmerkoma.

V minulih 24 urah so ob 6587 opravljenih testih zabeležili 926 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je še 41 covidnih bolnikov.