c S
Ob ponovnem odpiranju lokalov in nastanitvenih obratov opozorila o neživljenjskih ukrepih 04.05.2021 14:00 Sežana, 04. maja (STA) - Zaposleni v gostinstvu in turizmu se v času, ko se jim ponovno dovoljuje obratovanje, soočajo s pogoji, ki so v marsikaterem pogledu neizvedljivi oz. nesmiselni in tako močno omejujejo ponovno obratovanje, je danes v Sežani opozoril Blaž Cvar iz OZS. Na obmejnem območju pričakujejo tudi lažje pogoje v zvezi z enodnevnimi gosti iz Italije.

Gostinci in nastanitveni obrati, ki bi po dolgotrajnem odprtju radi odprli, "se soočajo s številnimi ukrepi in pogoji, zaradi katerih še ne morejo zagotoviti rentabilnega poslovanja", je ob robu srečanja sekcije za gostinstvo, turizem ter živilske dejavnosti pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Sežana novinarjem navedel predsednik sekcije za gostinstvo, turizem ter živilsko dejavnost pri OZS Cvar.

Pri tem je izpostavil "diskriminatorno pogojevanje", po katerem morajo od gostov zahtevati dokazila o prebolevnosti, cepljenju ali celo negativni test, kar goste po njegovih besedah odvrača. Tu so še drugi pogoji, od razdalje med mizami do odpiralnih časov, ki jih ni v drugih dejavnostih.

Cvar je izpostavil tudi pričakovano pomoč panogi bodisi v okviru prihajajoče interventnega zakona za turizem ali celo novega protikoronskega svežnja. "Pričakujemo, da se bo panogi nadomestilo izpad prometa, ki je nastal zaradi dolgotrajnega zaprtja," je dejal in dodal, da od države pričakujejo tudi subvencioniranje izplačila regresa in zagotovitev obratnih sredstev za ponovni zagon panoge.

Kot je še opozoril predstavnik OZS, je v lanskem letu po podatkih Ajpesa prenehalo opravljati dejavnost 1300 obratov, registriranih za strežbo hrane in pijače, ter več 1700 nastanitvenih obratov, pri čemer ne vedo, koliko jih bo ponovno pričelo poslovati. Prav tako Cvar pričakuje velike težave s kadri, saj se je veliko zaposlenih zaradi dolgotrajnega zaprtja prezaposlilo v druge panoge.

Predsednik sekcije za gostinstvo, turizem ter živilsko dejavnosti pri OOZ Sežana Simo Komel pa je dodatno opozoril na vpliv enodnevnih gostov iz Italije, ki v povprečju predstavljajo 40 odstotkov njihovih gostov. Zato bi bilo po njegovem prepričanju treba sprejeti določila, ki bi tem gostom olajšala prehod meje, s čimer bi tudi ublažili vpliv epidemije.

Glede pogojev za opravljanje dejavnosti je Komel priznal, da so dobili nejasne odgovore, ali so sploh pooblaščeni za preverjanje pogojev za vstop v lokale, zato so se odločili razobesiti pojasnila o pogojih za vstop. O tem goste seznanijo tudi natakarji, naprej pa gre za odgovornost posameznega gosta. "Ne moremo biti policisti," je pojasnil Komel. Kot je dodal, imajo v lokalih na splošno malo miz, zato je tam tudi sicer malo gostov.

Tudi sam je opozoril na kadrovske težave zaradi prezaposlitev ter pozval k ureditvi lažjih in hitrejših postopkov za zaposlitev kadra iz tujine, tudi izven Evropske unije.