c S

Podjetja s področja mobilnosti podpirajo novelo za prevozne platforme

04.05.2021 10:30 Ljubljana, 04. maja (STA) - Slovenski avtomobilski grozd in še šest podjetij, ki delujejo na področju mobilnosti, je pred današnjo sejo pristojnega odbora DZ izrazilo podporo predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša podlago za delovanje platform za prevoze, kot je Uber. Menijo, da bo novela prinesla napredek na področju mobilnosti.

Predstavniki podjetij AV Living Lab, Avantcar, GreenGo (T2 Rotolab), GoOpti, Porsche Slovenija, Renault Nissan Slovenija ter Gospodarsko interesno združenje ACS - Slovenski avtomobilski grozd, ki združuje slovenske dobavitelje avtomobilske industrije, so v ponedeljek poslancem in poslankam poslali "javno pismo podpore prehodu na digitalno mobilnost v Sloveniji", so danes sporočili iz AV Living Laba, svetovalne hčerinske družbe ljubljanskega BTC, ki se med drugim ukvarja z rešitvami za mobilnost v prihodnosti.

"Predstavniki podjetij s področja mobilnosti želimo javno podpreti vizijo digitalne mobilnosti, saj verjamemo, da prinaša napredne in boljše storitve ter predstavlja pomemben napredek na področju mobilnosti v Sloveniji," so utemeljili svojo podporo.

Mobilnost je namreč ena najhitreje rastočih in razvojno naravnanih panog, ki se čedalje bolj prepleta z digitalno tehnologijo. Ta je omogočila nove poslovne modele, ki postavljajo v ospredje uporabnika storitev, menijo.

Prepričani so tudi, da bo mobilnost v času okrevanja po krizi pomemben aktivator gospodarstva, vključno s turistično panogo, ki je doživela enega največjih padcev.

Verjamejo, da je skrajni čas, da Slovenija s sprejetjem predlaganih sprememb "stopi v korak s preostankom Evrope in s tem omogoči uporabnikom boljšo izbiro in kakovost storitev, ponudnikom pa možnost razvoja naprednih poslovnih modelov".

Pismu so dodali tudi rezultate raziskave javnega mnenja, ki jo je izvedla agencija Valicon in po kateri je 69 odstotkov vprašanih mnenja, je sprememba zakonodaje, ki bi zagotovila večjo preglednost in kakovost taksi storitev ter možnost uporabe mobilnih aplikacij v Sloveniji, potrebna.

Predlog novele bo danes obravnaval matični odbor DZ, za infrastrukturo, okolje in prostor. V ponedeljek je odbor DZ za delo kot zainteresirano delovno telo razpravljal o predlogu z vidika dela in socialnega položaja.

V SD, Levici in LMŠ ter v sindikatih so opozarjali, da poslovni model tovrstnih platform povečuje prekarno delo in bo taksiste potisnil v še slabši socialni položaj. Vlada je na drugi strani zatrjevala, da bo glede na predlog moralo delo prek platform potekati po veljavni delovni in davčni zakonodaji ter da bo z novimi možnostmi ponujanje storitev prevoza lahko bolj pregledno in predvidljivo za uporabnike in taksiste.