c S
Tudi nekdanji direktor Pohorske vzpenjače zanika domnevno goljufijo na škodo sredstev EU 03.05.2021 19:29 Maribor, 03. maja (STA) - Kot soobtožena nekdanji direktor Športnega centra (ŠC) Pohorje Drago Rataj in direktor podjetja Spit plus Jožef Šeško tudi nekdanji direktor Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek ne priznava krivde iz obtožnice, ki mu očita sodelovanje pri protipravni pridobitvi 1,9 milijona evrov evropskih sredstev pri naložbi v novo krožno-kabinsko žičnico.

"Ne priznam," je na današnjem predobravnavnem naroku na mariborskem okrožnem sodišču povedal Jesenšek, ki se iz zdravstvenih razlogov ni mogel udeležiti predhodno sklicanega naroka.

Kdaj se bo začela glavna obravnava, ni znano, saj mora sodnica Andreja Lukeš najprej presoditi o predlogu obrambe obdolženih glede izločitve dela dokazov.

Tudi zagovornik Jesenška Dušan Selakovič se je namreč pridružil predlogu Ratajevega odvetnika Jureta Razgorška, ki je izpostavil, da je omenjeni postopek zoper obdolžene stekel na podlagi postopka, ki je bil pred leti sprožen proti takratnemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in je temeljil na prikritih preiskovalnih ukrepih. "Ocenjujemo, da gre tudi v tem primeru za dokaze, ki se jih ne sme uporabiti," je dejal na predobravnavnem naroku za Rataja na začetku marca.

Specializirano državno tožilstvo, ki ga zastopa Ivan Pridigar, očita Rataju, Jesenšku in Šešku goljufijo na škodo Evropskih skupnosti, za kar je zagrožena kazen do osem let zapora.

Rataj kot direktor ŠC Pohorje naj bi sklenil pogodbo s pristojnim ministrstvom za pridobitev nepovratnih sredstev v višini 4,2 milijona evrov za naložbo v novo krožno-kabinsko žičnico na Pohorje. Med zahtevke za izplačilo tega denarja pa naj bi predložil račune družbe Spit plus za dela, ki jih ta po navedbah tožilstva sama z le enim zaposlenim ni mogla opraviti, ampak so ta dela opravili delavci ŠC Pohorje ali drugih povezanih družb. Tako naj bi družba nezakonito pridobila 1,9 milijona evrov. Jesenšek naj bi bil kot takratni direktor Pohorske vzpenjače potrjeval račune.

Rataj in Jesenšek sta bila v preteklosti obtožena tudi poslovne goljufije na račun Mestne občine Maribor, a je mariborsko tožilstvo septembra 2018 obtožnico umaknilo, zato je bila izrečena zavrnila sodba. Umik obtožnice je bil pričakovana posledica odločitve vrhovnega sodišča julija 2018, da je treba po prenehanju prikritih ukrepov kazenski postopek sprožiti v dveh letih, sicer se teh ne sme uporabiti.