V Baru M&M v Trbovljah, kjer lahko na dveh terasah sprejmejo 12 gostov, so veseli, da so danes po več mesecih zaprtja spet odprli svoj lokal. Kot so pojasnili, pa je zaenkrat obisk precej klavrn.
V kavarni Parco caffe v Zagorju ob Savi, kjer imajo na terasi prostora za 51 gostov, so jutranji obisk ocenili za povprečen, čez dan pa kljub slabemu vremenu pričakujejo dober obisk. Boljšega obiska se čez dan v Zagorju ob Savi nadejajo tudi v Nina baru in Fejst pubu.
Terase svojih lokalov so danes prav tako odprli v skupini JUR, in sicer leško gostilnico in okrepčevalnico JUR ter City bar v Radovljici in Exit bar na Bledu. Kot je za STA povedal direktor podjetja JUR Jure Kuralt, velikega odziva zlasti zaradi deževnega vremena zaenkrat nimajo. "Gostinstvo je samo po sebi panoga, ki je zelo odvisna od vremena," je izpostavil. Kot je pojasnil, so zato tudi šele pred enim mesecem odprli kavarni za prevzem pijače.
Ali je bilo današnje odprtje teras prava odločitev, zaenkrat Kuralt le težko oceni. Po eni strani sta enoti, ki delujeta v okviru trgovskih centrov v Radovljici in na Bledu, zavezani k odprtju v času obratovanja trgovin. Po drugi strani pa je strežba zgolj na terasah daleč od rentabilnega poslovanja. K temu še dodatno prispevajo zaščitni ukrepi, saj imajo zaradi predpisane razdalje lahko pod pokrito teraso le štiri ali pet miz namesto običajnih 10 do 12.
Čeprav odziv zaenkrat ni velik, pa so nekateri takoj izkoristili možnost, da so pol leta lahko znova prišli na jutranjo kavo v lokal, se usedli na teraso in jo mirno spili. "Imamo krog ljudi, ki pride že iz samega rituala," je dejal Kuralt. Ob tem je poudaril, da ljudje sicer komaj čakajo druženje, ki ga že močno pogrešajo.
Kuralt se nadeja izboljšanja vremena in tudi nadaljnjega odpiranje gostinskih lokalov v celoti ter upa, da ne bo ponovnega poslabšanja razmer in zapiranja teras. Kot je izpostavil, je velika težava v gostinstvu prav negotovost. Zato opaža velik upad zaposlenih v sektorju. Ljudje odhajajo v druge panoge, predvsem v trgovino in proizvodnjo. V njihovem podjetje je tako v enem letu število zaposlenih padlo z nekaj več kot 20 na zgolj pet redno zaposlenih.
Lepše je danes vreme na Obali in Primorskem. V koprski Kavarni Kapitanija, kjer so že do zdaj omogočali osebni prevzem kave, sladoleda in slaščic, so se na ponovno odprtje prilagodili tako, da so na svoji terasi postavili mize na večji medsebojni razdalji. To pomeni, da je zunaj na razpolago približno polovica miz kot sicer, a so kljub temu veseli, da so lahko sploh odprti, so pojasnili za STA.
Odziv na ponovno odprtje lokala je bil med ljudmi zelo dober, k čemur je pripomoglo tudi sončno vreme z ne prenizkimi temperaturami. Kot ugotavljajo, so ljudje komaj čakali, da so se lahko prišli usest in popit kavico.
Marsikateri gostinec se danes za odprtje teras še ni odločil. Glede na temperature so se tako v Vili Podvin v bližini Radovljice kot v Kavarni Visoko v Poljanski dolini odločili, da z odprtjem teras in vrtov počakajo. Kot je za STA povedal Tomaž Trobiš, direktor zavoda za kulturo in turizem Poljanska dolina, ki skrbi za dvorec Visoko, jim v tem trenutku možnost odprtja teras ne pomaga veliko, saj vremenski pogoji, predvideni v tem tednu, za to še niso primerni.
Trobiš je sicer prepričan, da bodo svoja vrata lahko vendarle kmalu odprli. "Predvsem si želimo odprtja tudi notranjega dela," je izpostavil. Ob tem je zagotovil, da nevarnosti prenosa okužb ni, saj je med mizami dovolj razdalje, skrbijo pa tudi za vse ostale zaščitne ukrepe, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Tudi na Obali se za odprtje teras danes še niso odločili vsi gostinci. Zaprta npr. ostaja restavracija Capra. Kot je za STA pojasnil njen vodja Aleš Piščanc, bodo najprej počakali do srede. Če bo takrat napoved za prihodnji teden ugodna, pa bodo predvidoma s prihajajočim petkom odprli del gostinske ponudbe, ki jo je najlažje zagnati. Gre za picerijo in kavarno, ki bosta odprti s 50-odstotno kapaciteto, medtem ko bodo z odprtjem restavracije še počakali, saj so tako zagonski kot obratovalni stroški preveliki, da bi delali na 50 odstotkih zmogljivosti.
Za zagon picerije in kavarne bodo sprva angažirali okoli 15 ljudi, pri čemer pri teh dejavnostih potrebujejo nekoliko manj priprav kot tudi manj zalog in kadra. Za polni zagon pa bodo zaenkrat še počakali, med drugim bodo po besedah Piščanca potrebovali tudi odprtje mej.