c S

OZS pred novim odločanjem o ukrepih s pismom ministru za zdravje

07.04.2021 14:18 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so pred ponovnim odločanjem vlade o nadaljnjem zaostrovanju ali sproščanju ukrepov, ki ga je pričakovati v teh dneh, naslovili pismo na ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Zapiranje in odpiranje dejavnosti v nedogled ni rešitev, so zapisali.

"Virus je med nami že več kot leto dni. Zapiranje in odpiranje dejavnosti v nedogled po našem prepričanju ni rešitev. Moramo se naučiti živeti in delati z virusom ter se ob tem ustrezno zaščititi. Posledica zapiranja je namreč še več dela na črno, s tem pa še več okužb," piše v pismu Poklukarju, pod katerega se je podpisal predsednik OZS Branko Meh.

Kot je opozoril, izkušnje iz prvega in drugega vala kažejo, da se v času zaprtja storitvenih dejavnosti, denimo frizerske, kozmetične, avtoservisne ipd., enormno poveča delo na črno. To pa hkrati pomeni, da se ne spoštujejo ukrepi za preprečevanje širjenja okužb, posledično je tveganje za prenos okužb še večje.

Na zbornici so prepričani, da bi lahko obrtniki in podjetniki, ki poslujejo z eno stranko na 30 kvadratnih metrih, ali imajo celo brezstično poslovanje (denimo fotografi, usnjarji, šivilje, kemični čistilci itd.), storitve legalno in varno izvajali še naprej. Tudi ni dokazov, da bi bili frizerski in kozmetični saloni ter specializirane trgovine vir okužb. Zato ne vidijo razloga, da bi se te dejavnosti in trgovine zapirale.

Zdi se jim tudi nepravično, da veliki sistemi in velike proizvodnje s 500 ali 1000 zaposlenimi lahko poslujejo, mali pa ne. "Argumenti, da pri malih obrtnikih in podjetnikih obstaja večje tveganje za prenos okužb, nikakor ne vzdržijo. Zato vas ponovno pozivamo, da odprete storitvene dejavnosti in vse trgovine, ter s tem preprečite delo na črno, ki posledično prinaša še večje tveganje za prenos okužb," so zapisali.

Mali obrtniki in podjetniki so v vedno globljih eksistenčnih stiskah. Nekateri so z odlokom zaprti celo več kot sedem mesecev. Delajo na črno, da lahko preživijo sebe in svoje družine. Kaj je torej bolje - jim pustiti delati pod določenimi pogoji ali jih z ukrepi "siliti" v delo na črno, se sprašujejo na OZS.

Vlada je konec marca po posvetu s strokovno skupino sklenila za čas od 1. do 11. aprila uvesti stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Med drugim so v tem obdobju zaprte šole, nekatere trgovine, kulturne ustanove in verski objekti, gibanje pa je omejeno na regijo prebivališča. Zatem naj bi prešli nazaj na vladni semafor ukrepov, o čemer naj bi vlada odločala te dni.