c S

Evropska komisija s predlogi glede enake plače za enako delo

04.03.2021 16:25 Bruselj, 04. marca (STA) - Evropska komisija je danes predstavila predloge o plačni transparentnosti, ki bi zagotovila, da dobijo ženske in moški v Evropski uniji enako plačilo za enako delo. V okviru predlogov bi uvedli pravico do informacije o plačah delavcev na enakih položajih, so sporočili iz Bruslja.

"Enako delo si zasluži enako plačo. In za enako plačo rabiš transparentnost. Ženske morajo vedeti, ali jih delodajalci obravnavajo pravično. In če temu ni tako, morajo imeti orodje, da se uprejo in dobijo, kar si zaslužijo," je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Podobnega stališča je tudi podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. "Nič več dvojnih standardov, nič več izgovorov," je dejala.

Plačna transparentnost je velik korak v smeri uveljavitve načela enaka plača za enako delo, pa je dodala komisarka za enakopravnost Helena Dalli. S tem bodo omogočili zaznavo, priznavanje in naslavljanje težave v plačne neenakosti med spoloma, je pojasnila.

V okviru predloga bi omogočili, da imajo iskalci zaposlitve vnaprej informacijo o plači, uvedli bi še pravico do informacije o plačah drugih na enakih položajih ter obvezno poročanje o razlikah v plačah med spoloma v večjih podjetjih. Predlog krepi tudi orodja delavcev, da zahtevajo, kar jim pripada ter jim olajša dostop do pravosodja.

Delodajalci v okviru predloga ne bi smeli od iskalcev zaposlitve zahtevati informacij o njihovi plačni zgodovini, predložiti pa bi morali anonimizirane podatke o plačah, če bi to zahteval zaposleni. Zaposleni bodo imeli tudi pravico do kompenzacije zaradi plačne diskriminacije.

Predlog morata sedaj obravnavati še Evropski parlament in Evropski svet.