c S

Mercator tik pred prenosom na Fortenovo

04.03.2021 14:29 Zagreb, 04. marca (STA) - Delničarji Fortenove bodo na skupščini 12. marca med drugim odločali o nekaj pomembnih odločitvah v zvezi s prenosom Mercatorja na Fortenovo. Če bodo predlagane sklepe podprli in bo s prenosom nato soglašal še srbski varuh konkurence, bi lahko Mercator vendarle prešel s finančno nasedlega Agrokorja pod okrilje Fortenove.

Kot so danes sporočili iz Fortenove, je med predlogi sklepov soglasje Fortenovi za razširitev obstoječega finančnega dogovora med ameriškim skladom HPS in rusko banko VTB v znesku največ do 390 milijonov evrov, ki bi jih Fortenova posodila Mercatorju za refinanciranje njegovega dolga. S tem ko bi lahko Mercator pri bankah poravnal večino svojih dolgov, soglasje bank upnic za prenos ne bi bilo več potrebno.

Hkrati bodo delničarji odločali o zamenjavi delnic, ki jih ima ruska banka Sberbank v Mercatorju, za delež v Fortenovi. Če bodo to zamenjavo podprli, bo 18,53 odstotka delnic Mercatorja v lasti Sberbank prenesenih na Fortenovo, v zameno pa bo ruska banka povečala lastništvo v Fortenovi na 44 odstotkov.

Kot pravijo v Fortenovi, bo rezultat marčne skupščine pomemben za konsolidacijo poslovanja skupine. "S sprejetjem in izvajanjem teh sklepov ter po pridobitvi soglasja regulatorja za koncentracijo Mercatorja in Fortenova grupe na srbskem trgu bi bili doseženi vsi preostali ključni predpogoji za skorajšnji prenos delnic Poslovnega sistema Mercator na Fortenova grupo," so zapisali v družbi.

Prvi mož Fortenove Fabris Peruško ob tem pričakuje, da bi do prenosa Mercatorja lahko prišlo do konca tega meseca. Kot je znano, je septembra lani zeleno luč za prenos prižgala tudi Evropska komisija.

Delničarji Fortenove bodo poleg odločitev, povezanih z Mercatorjem, odločali tudi o krepitvi upravnega odbora Fortenove, ki naj bi vključeval tri nove neizvršne člane: Romana Goltsova, Daniela Guseva in Damirja Spudića. Hkrati bi z izvolitvijo novih članov uprave začel veljati odstop, ki ga je na mesto neizvršnega člana uprave podal Miodrag Borojević.

Peruško je tokratno skupščino Fortenove označil kot zelo pomembno za poslovanje. S sprejetjem predlaganih sklepov, povezanih z Mercatorjem, bodo po njegovih besedah izpolnjeni še zadnji elementi poravnave upnikov Agrokorja. S tem bodo formalno zaključene vse obveznosti iz poravnave.

"S sprejetjem in izvajanjem sklepov skupščine se bo lastništvo znotraj skupine utrdilo, z novim financiranjem bomo konsolidirali tudi posojila in s tem dosegli vse predpogoje za konsolidacijo maloprodaje na ravni celotne regije in okrepili svoj položaj v tej dejavnosti," je še poudaril Peruško.