c S
Steklo ponovljeno sojenje za uboj matere v Črničah 04.03.2021 13:32 Nova Gorica, 04. marca (STA) - Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je v sredo s spremenjeno obtožnico začelo ponovno sojenje Draganu Kukanji, ki je bil lansko pomlad zaradi uboja mame v Črničah in dolgoletnega nasilja v družini na prvi stopnji obsojen na 12 let zapora, koprsko višje sodišče pa je del sodbe oktobra lani razveljavilo. Kukanja je tudi tokrat zanikal krivdo.

Višji sodniki so v celoti ugodili pritožbi tožilstva. To se ni strinjalo z odločitvijo sodnega senata, ki je surovo ravnanje zajelo v nasilju v družini. Delno so višji sodniki ugodili tudi pritožbi Kukanjevega zagovornika Mitje Podgornika.

Višje sodišče je poleg tega razveljavilo del sodbe, ki se nanaša na uboj 91-letne matere, in jo vrnilo novogoriškemu sodišču v ponovno sojenje. V novem sojenju bo moralo sodišče prve stopnje ponoviti izvedene dokaze ter z izvedenci ugotoviti koncentracijo alkohola v organizmu obtoženca v času pretepanja mame ter njegovo tedanjo prištevnost.

Državna tožilka Marta Durnik Vukelič je po priporočilih višjih sodnikov pred začetkom ponovnega sojenja delno spremenila obtožnico. Razveljavljeni del sodbe je razdelila na dva dela - prvi del se nanaša na povzročitev hude telesne poškodbe matere v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti med prvo in četrto uro; drugi pa na uboj matere okrog 8. ure zjutraj, ko naj bi bil obtoženec prišteven.

Novogoriški sodni senat, ki ga vodi predsednik Igor Majnik, bo na pobudo Kukanjevega zagovornika odločal, ali bodo iskali mnenje pri dveh novih sodnih izvedencih. "Predlagali smo dopolnitev izvedenskega mnenja toksikološke stroke glede vsebnosti alkohola v krvi obtoženca, po prejemu tega mnenja pa novo izvedenstvo psihiatrične stroke glede prištevnosti obtoženca v času storitve kaznivih dejanj," je za STA dejal Podgornik.

Del lanske obsodbe ostaja tudi po odločitvi višjega sodišča. Zaradi dolgoletnega trpinčenja in nasilja nad ostarelo materjo, invalidno ženo in hčerko so mu prisodili dve leti in šest mesecev zaporne kazni.

Sojenje se bo nadaljevalo 12. maja.