c S
Frontex: Preiskava o nezakonitem vračanju migrantov brez dokončnih ugotovitev 04.03.2021 11:39 Bruselj, 04. marca (STA) - Preiskava evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex v zvezi z obtožbami o nezakonitem vračanju migrantov v Turčijo ni prinesla dokončnih ugotovitev, izhaja iz poročila delovne skupne Frontexa, ki je opravila notranjo preiskavo. Ta namreč "ni mogla v celoti razjasniti" natančnih okoliščin petih incidentov.

Delovna skupina Frontexa je opravila notranjo preiskavo domnevnega sodelovanja mejnih stražarjev Frontexa pri nasilnem vračanju migrantov iz grškega morja v Turčijo. Kot je januarja sporočil upravni odbor agencije, v preiskavi niso našli dokazov o kršenju človekovih pravic, vendar pa delovna skupina v poročilu ni podala podatkov o vseh incidentih, saj je navedla, da jih mora pet še podrobneje preiskati.

V poročilu, ki ga je pridobila francoska tiskovna agencija AFP in o katerem bo v petek na izrednem zasedanju razpravljal upravni odbor Frontexa, pa delovna skupina zdaj opozarja, da "ni mogla v celoti razjasniti" natančnih okoliščin petih incidentov, v katerih naj bi bile kršene pravice migrantov. Poudarila je tudi "potrebo po izboljšanju sistema poročanja in nadzora" na kraju samem.

"Obstoječi pravni okvir ponuja le omejene možnosti za ukrepanje agencije Frontex v primerih prijavljenih in zaznanih kršitev," piše v poročilu. Delovna skupina je opozorila tudi na "zahtevne pogoje", v katerih je treba izvajati policijske operacije na zunanjih morskih mejah EU v Egejskem morju.

Frontex s sedežem v Varšavi se že dlje časa sooča z očitki o nezakonitem ravnanju z migranti, saj naj bi bil vpleten v incidente z nasilnim vračanjem čolnov s prosilci za azil iz Grčije v Turčijo.

Grška obalna straža je po poročanju medijev večkrat pregnala ladje z migranti nezakonito nazaj v smeri Turčije, agenti Frontexa, ki so bili v bližini, pa naj tega ne bi preprečili. Očitke preiskujejo na več ravneh, konec februarja je v Evropskem parlamentu začela delovati delovna skupina za preiskavo delovanja Frontexa. Ta se bo danes sestala z izvršnim direktorjem agencije Fabriceom Leggerijem in evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson.