c S

EU ohranja sankcije proti Rusiji zaradi Ukrajine

02.03.2021 18:02 Kijev, 02. marca (STA) - Evropska unija za zdaj ne namerava umakniti gospodarskih sankcij proti Rusiji, ki jih je uvedla zaradi konflikta v Ukrajini, je danes poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Kot je dodal ob obisku na vzhodu Ukrajine, je predpogoj za umik sankcij uresničevanje mirovnega načrta za Ukrajino iz leta 2015.

"Rusija je del konflikta in ne posrednica," je po poročanju tujih tiskovnih agencij še dejal Michel na srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v kraju Ščastja na območju Luganska. Ob začetku dvodnevnega obiska v Ukrajini je poudaril, da Rusija ni recipročno odgovorila na pozitivne korake Ukrajine pri reševanju konflikta, zato bo EU ohranila svoje sankcije proti njej.

Ponovil je tudi podporo Bruslja Kijevu ter napovedal, da bo unija letos zagnala nov program za spodbujanje gospodarskega razvoja in javnih storitev na v od vojne razdejanem vzhodu Ukrajine. "Ukrajinsko ljudstvo ni samo. Stojimo vam ob strani," je zatrdil Michel.

Predsednik Evropskega sveta je Ukrajino obiskal v času stopnjevanja nasilja v Ukrajini. Od sredine februarja je bilo ubitih osem ukrajinskih vojakov. Skupno je bilo v konfliktu na vzhodu Ukrajine po ocenah Združenih narodov doslej ubitih več kot 13.000 ljudi.

Unija je sankcije proti Rusiji sprejela zaradi nezakonite ruske priključitve polotoka Krim ob Črnem morju. Sankcije med drugim prepovedujejo uvoz izdelkov v EU, ki izvirajo iz Krima, ter infrastrukturna ali finančna vlaganja in turizem na obeh omenjenih območjih. Omejitve poleg tega veljajo za izvoz določenih dobrin in tehnologij podjetjem na Krimu ali za Krim na področju tehnologije, telekomunikacij, energetike, nafte, plina in mineralnih virov.

EU je sankcije zaradi ruske priključitve Krimskega polotoka prvič sprejela junija 2014. Drugi ukrepi EU, ki veljajo kot odgovor na krizo v Ukrajini, vključujejo gospodarske sankcije, ki so usmerjene na določene panoge gospodarstva, in druge omejevalne ukrepe.