c S

E-poslovanje med okrožnimi sodišči in CSD

02.03.2021 12:22 Ministrstvo za pravosodje je omogočilo elektronsko poslovanje med okrožnimi sodišči in centri za socialno delo v postopkih za ureditev osebnih stanj in družinskih razmerij. Odredba sodiščem omogoča, da bodo lahko sodna pisanja vročala po varni elektronski poti, centri pa jim bodo posredovali predloge, mnenja in vloge, navajajo na ministrstvu.

Kot so zapisali v sporočilu, ki so ga objavili na spletni strani, je ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič 22. februarja izdala odredbo, s katero je vrhovno sodišče zagotovilo izpolnjevanje tehničnih pogojev za elektronsko poslovanje med okrožnimi sodišči in centri za socialno delo, v veljavo pa je stopila v ponedeljek.

Na ministrstvu ob tem pojasnjujejo, da še posebej podpirajo prizadevanja vrhovnega sodišča, da so takšnih rešitev najprej deležni postopki, kjer gre za varstvo in zavarovanje pravic in koristi otrok.

S tem uresničujejo zavezo po večji digitalizaciji sodnih postopkov, ki je namenjena tudi hitrejšemu in za stranke prijaznejšemu delovanju pravosodja. Sicer je 1. februarja začel delovati portal sodnih dražb. Vrhovno sodišče pa bo letos nadaljevalo priprave tehničnih rešitev in tako omogočilo elektronsko poslovanje še v ostalih civilnih sodnih postopkih, so še zapisali.

Ljubljana, 02. marca (STA)