c S
Bruselj od več članic zahteva pojasnila glede ukrepov na mejah 23.02.2021 15:24 Bruselj, 23. februarja (STA) - Evropska komisija od šestih držav članic zahteva pojasnila glede nadzora na njihovih mejah, ki so ga uvedle z namenom zajezitve novega koronavirusa. Pojasnila je med drugim zahtevala od Nemčije, in sicer zaradi omejitev na mejah s Češko, Slovaško in avstrijsko Tirolsko, ter Madžarske.

Komisija je v ponedeljek pisala Nemčiji, Madžarski, Danski, Belgiji, Finski in Švedski, ki imajo trenutno na svojih mejah strožje ukrepe, kot so predvideni v priporočilih, usklajenih na ravni EU, je na novinarski konferenci v Bruslju povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Christian Wigand. Bruselj je v teh pismih predstavil, kaj jih skrbi glede ukrepov v posamezni članici.

"Poudarili smo, da morajo biti omejitve svobode gibanja nediskriminatorne in sorazmerne. Pozivamo jih, da ukrepe bolj uskladijo s priporočili Sveta EU, o katerih smo se uskladili," je poudaril Wigand. Pojasnil je, da brez usklajenega pristopa med članicami tvegajo motnje pri prostem gibanju in dobavnih verigah.

Kot so poročale tuje tiskovne agencije, je komisija v pismu Nemčiji izrazila zaskrbljenost zaradi nadzora na mejah s Češko, Slovaško in avstrijsko deželo Tirolska. "Verjamemo, da je povsem upravičen cilj Nemčije - zaščito javnega zdravja med pandemijo - mogoče doseči tudi z manj restriktivnimi ukrepi," so zapisali.

Nemčija je Češko, Slovaško in Tirolsko 14. februarja razglasila za območja z novimi bolj nalezljivimi različicami novega koronavirusa. V Nemčijo lahko od tam vstopajo le nemški državljani ali tisti s prebivališčem oz. dovoljenjem za bivanje v Nemčiji. Izjeme veljajo le za medicinsko osebje, voznike tovornih vozil in drugo osebje v mednarodnem transportu blaga. A tudi oni se morajo ob prehodu meje obvezno registrirati in pokazati negativen izvid testa na okužbo s koronavirusom, ki ni starejši od 48 ur.

Komisija je med drugim v pismu za vprašljive označila določbe glede voznikov tovornjakov, ki morajo negativen izvid testiranja predložiti tudi, če zgolj prečkajo to območje. Poleg tega so v Bruslju nezadovoljni z izjemami, za katere ne velja prepoved vstopa. Med njimi namreč ni družin, ki živijo na različnih straneh meje. Prav tako se zdi, da člani Evropskega parlamenta in predstavniki vlad ne morejo prečkati Nemčije, da bi se udeležili srečanj na ravni Evropske unije.

V pismu je Evropska komisija poudarila tudi, da so doslej na Češkem in Slovaškem glede na podatke Evropskega centra za obvladovanje in nadzor bolezni (ECDC) potrdili malo primerov britanske različice novega koronavirusa. V več drugih članicah EU je okužb več. Zato so Berlin zaprosili za dodatna pojasnila, zakaj so ti dve državi uvrstili na seznam območij z novimi različicami.

Tiskovni predstavnik komisije Wigand je na novinarski konferenci pojasnil, da imajo članice deset dni časa za odgovor. "Za nas je cilj najti rešitve čim prej. Verjamemo, da je to tudi v interesu držav članic. Verjamemo, da bomo našli rešitev in da ne bo treba sprejeti pravnih ukrepov," je poudaril.

V Nemčiji, ki je danes podaljšala ukrep na meji s Češko in Tirolsko, so zavrnili kritike.

Podpredsednik komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja, Margaritis Schinas je izrazil pričakovanje, da bodo v pogovorih z Nemčijo našli rešitev. "Vidimo premik nemške vlade, da bi prišli do konsenza," je povedal za nemško tiskovno agencijo dpa.

Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson pa je bila jasna, da od Berlina pričakuje, da bo spoštoval priporočila, o katerih so se dogovorile članice, in bo pustil kolikor se da odprte meje.