c S
V Evropskem parlamentu delovna komisija za preiskavo delovanja Frontexa 23.02.2021 14:51 Bruselj, 23. februarja (STA) - V Evropskem parlamentu je danes začela delovati delovna skupina za preiskavo evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex (FSWG), ki naj bi raziskala očitke na račun agencije. FSWG, v kateri je 14 evropskih poslancev, bo vodila evropska poslanka iz Malte Roberta Metsola (EPP).

V FSWG sta po dva evropska poslanca iz vseh političnih skupin Evropskega parlamenta. V štirih mesecih naj bi delovna skupina predvsem zbrala dejstva in dokazni material. Sestajala naj bi se dvakrat mesečno. Nato bo poročala odboru Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve.

"Od tega postopka želimo jasne odgovore na zastavljena vprašanja ter preučiti in priporočiti izboljšave načina dela. Takoj se bomo lotili dela. Na vrhu našega dnevnega reda sta pogovor z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson in izvršnim direktorjem Frontexa Fabricejem Leggerijem ter obisk sedeža Frontexa na Poljskem, takoj, ko bo mogoče," je napovedala Metsola.

Dodala je, da se bo FSWG osredotočila na različne vidike, vključno s spoštovanjem temeljnih pravic, notranjim upravljanjem agencije in doseganjem pričakovanih standardov preglednosti in odgovornosti. "Gre za namensko raznoliko pristojnost, ki se osredinja na različne vidike delovanja agencije. Upam, da bo ta postopek privedel do vrste priporočil, ki bodo privedla do preglednosti ter zaupanja ljudi v vlogo EU pri upravljanju zunanjih meja," je še dejala malteška evropska poslanka.

Frontex s sedežem v Varšavi se že dlje časa sooča z očitki o nezakonitem ravnanju z migranti. Po poročanju medijev naj bi Frontex bil med drugim vpleten v nasilna vračanja migrantov na grško-turško meji. Pod pritiskom se je agencija znašla tudi zaradi zamolčanih stikov z orožarskim lobijem.

Frontex se v zadnjem času krepi tako s proračunskega vidika kot človeških virov in pristojnosti. V prihodnjih letih naj bi imel okoli 10.000 stalnih članov za varovanje zunanjih evropskih meja.