c S
V Avstriji znova več kot 1700 novih okužb s koronavirusom dnevno 23.02.2021 14:02 Dunaj/Ljubljana, 23. februarja (STA) - Okužbe z novim koronavirusom se v Avstriji znova občutno hitreje širijo. V minulih 24 urah so tako v državi zabeležili 1727 novih primerov, medtem ko so jih v preteklem tednu v povprečju potrdili 1747 dnevno. Obenem se povečuje tudi število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki navaja podatke ministrstev za zdravje in notranje zadeve, je sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev v državi znova narasla in znaša 137,4. Prejšnji teden so potrdili skupaj 12.232 novih okužb. Število aktivno okuženih je z današnjim dnem naraslo na 16.923. Tako visoko je bilo nazadnje pred dobrim mesecem dni.

1727 novih okužb, potrjenih v minulih 24 urah, je 300 več kot minuli torek in 530 več kot v torek pred dvema tednoma. Največ novih okužb so sicer v ponedeljek potrdili v Spodnji Avstriji - 483, sledi Dunaj s 348, nato pa avstrijska Štajerska z 230.

Število obolelih s covidom-19 na intenzivnih oddelkih avstrijskih bolnišnic je medtem za pet odstotkov višje kot prejšnji teden. Bolnišnično oskrbo trenutno potrebuje 1362 bolnikov, 53 več kot v ponedeljek, od tega jih je 271 na intenzivni negi, kar je 13 več kot minuli teden. 37 bolnikov je v minulih 24 urah umrlo zaradi covida-19.

V severni sosedi se sicer že nekaj časa širi britanska različica novega koronavirusa, predvsem na Tirolskem pa skrbi tudi širjenje južnoafriške različice. V deželi Salzburg zdaj poročajo tudi o sumu na brazilsko različico, ki pa ga morajo še dokončno potrditi ali ovreči.

Kot danes poroča APA, Slovenija kljub temu že deset dni postopoma rahlja nadzor na svojih mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko - za razliko od številnih drugih evropskih držav, ki ta nadzor spričo širjenja novih različic virusa še dodatno krepijo.

Čeprav ob prihodu v Slovenijo načeloma še vedno velja obveznost ali negativnega testa na novi koronavirus ali karantene, pa stalnih mejnih kontrol na slovenski strani meje ni več, izvajajo se le še naključne. Poleg tega je po novem dovoljeno prehajanje meje na vseh mejnih prehodih, tudi manjših.

Za APA so na slovenskem notranjem ministrstvu v zvezi s tem pojasnili, da strah, da bi se k nam iz tujine razširile nove različice koronavirusa, trenutno "ni v glavnem fokusu". Epidemiološka slika je namreč v vseh sosednjih državah boljša kot v Sloveniji, poleg tega pa so te države same že sprejele ukrepe za zajezitev širjenja novih različic, kot na primer Avstrija na Tirolskem.