c S
Poziv občinam k poenotenju rešitev pri odpiranju podatkov in interoperabilnosti 23.02.2021 14:01 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v razpravi o prihodnosti pametnih mest občine pozval k poenotenju rešitev pri odpiranju podatkov in interoperabilnosti. V razpravi so sodelovali predstavniki britanske vlade, predstavniki mest Glasgow in Maribor ter predstavniki vodilnih organov za inovacije iz Velike Britanije in Slovenije.

Trajnostna mesta in skupnosti so po mnenju Koritnika ena ključnih rešitev za zmanjševanje zaskrbljujočih okoljskih in socialno-ekonomskih groženj, so sporočili iz ministrstva za javno upravo. Z razširjeno uporabo digitalnih tehnologij lahko mesta in skupnosti po Koritnikovem mnenju postanejo še učinkovitejša ter s tem prispevajo k javni varnosti, trajnostnemu upravljanju okolja, s tem pa postajajo tudi snovalci digitalne preobrazbe celotne družbe.

Spomnil je tudi, da je ministrstvo pred desetimi dnevi objavilo javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti, ki bo občinam pomagal na poti digitalizacije. Za to je predvidenih osem milijonov evrov evropskih sredstev. Upravičenci bodo konzorciji občin, upravičeni stroški pa vključujejo stroške dela, svetovanja in nakupa opreme.

Koritnik je med drugim izpostavil še pomen sodelovanja in izmenjave dobrih praks med Glasgowom in Mariborom ter drugimi mesti, saj imajo ta velik vpliv na podnebne spremembe, varnost in dobro počutje njihovih prebivalcev. "Veseli me, da je današnji dogodek združil uradnike državnih in mestnih organov iz Združenega kraljestva in Slovenije ter strokovnjake s področja inovacij pametnih mest," je dejal.

Britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler je poudarila, da se Glasgow in Maribor morda razlikujeta po velikosti, vendar imata veliko pomembnih stičnih točk. Obe mesti si aktivno prizadevata na poti k trajnostnemu razvoju, zelenim tehnologijam in nizkoogljičnosti. Glasgow bo letos gostil podnebno konferenco COP26, zato je poglobljen obojestranski dialog med Slovenijo in Veliko Britanijo na tem področju še posebej pomemben in nujen, je izpostavila Sadlerjeva.

Spletni dogodek je organiziralo Britansko veleposlaništvo v Ljubljani skupaj z Mrežo za znanost in inovacije britanskega ministrstva za zunanje zadeve ter Centrom za pametna mesta in skupnosti Univerze v Mariboru.