c S

Podaljšanje začasne uporabe sporazuma z Združenim kraljestvom do konca aprila

23.02.2021 11:26 Bruselj, 23. februarja (STA) - EU je minuli teden zaprosila za podaljšanje začasne uporabe sporazuma o odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu do konca aprila. Odločitev sprejme partnerski svet EU in Združenega kraljestva. V Bruslju pričakujejo, da bo ta podaljšanje potrdil v prihodnjih dneh. Začasna uporaba je bila sprva predvidena do konca tega meseca.

Evropska komisija je podaljšanje predlagala pred nekaj tedni. Ob tem je izpostavila, da gre za tehnično podaljšanje, ki bo omogočilo dokončanje pravne in jezikovne revizije sporazuma v vseh 24 jezikih, ki jo je treba izvesti pred ratifikacijo.

EU je za podaljšanje začasne uporabe sporazuma do konca aprila zaprosila minuli teden. Končno odločitev sprejme partnerski svet EU in Združenega kraljestva. V Bruslju po neuradnih informacijah pričakujejo, da bo podaljšanje potrjeno ta teden.

Partnerski svet EU in Združenega kraljestva nadzoruje uresničevanje sporazuma. V imenu EU mu sopredseduje podpredsednik komisije za medinstitucionalne odnose in predvidevanje Maroš Šefčovič, ki sopredseduje tudi skupnemu odboru za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma.

Informacija, da želijo članice EU začasno uporabo sporazuma o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom podaljšati do konca aprila, je zaokrožila januarja. Kot razlog se je navajalo ugotovitev, da je prevod 1246 strani besedila v vse uradne jezike realno zagotoviti do sredine aprila.

EU in Združeno kraljestvo sta sporazum o odnosih po brexitu sklenila na božični večer. Voditelji na obeh straneh so ga podpisali predzadnji dan minulega leta. Z januarjem je začel začasno veljati, ker do izteka prehodnega obdobja s koncem minulega leta ni bilo dovolj časa za izvedbo ratifikacijskega postopka v EU.

Za ratifikacijo na ravni EU je potrebna potrditev v Evropskem parlamentu, ki mora soglašati s sporazumom, da se ta lahko uveljavi. Lahko ga le sprejme ali zavrne, spreminjati pa ga ne more. Za potrditev je potrebna navadna večina evropskih poslancev. Ob odločanju o sporazumu bo parlament sprejel tudi resolucijo.

Zadnji korak na strani EU bo še končna potrditev članic v okviru Sveta EU, ki mora biti soglasna. Ker sporazum po veljavni pravni oceni pokriva le področja v pristojnosti EU, nacionalne ratifikacije niso potrebne, le potrditev na ravni EU, ki vključuje parlament in Svet EU.