c S

EU o pripravah na vrh in odnosih z Združenim kraljestvom

23.02.2021 07:42 Bruselj, 23. februarja (STA) - Ministri EU za evropske zadeve bodo danes pripravili virtualno zasedanje voditeljev članic unije, ki bo v četrtek in petek osredotočeno na usklajevanje glede covida-19 ter na varnostna in obrambna vprašanja. Poleg tega bodo pregledali stanje v odnosih z Združenim kraljestvom in pri usklajevanju konference o prihodnosti Evrope.

O stanju v odnosih z Združenim kraljestvom bodo ministri za evropske zadeve razpravljali prvič po začasni uveljavitvi novega sporazuma. Začasna uporaba sporazuma je bila sprva predvidena do konca februarja, vendar je EU zaprosila za podaljšanje do konca aprila, da bi zagotovila dovolj časa za izvedbo ratifikacijskega postopka. Odločitev mora sprejeti partnerski svet EU in Združenega kraljestva. Pričakovati je, da bo v razpravi odmevala tudi diskriminacija državljanov EU pri plačilu delovnih vizumov. Za državljane petih članic EU, tudi Slovenije, so namreč ti dražji.

Tretja tema virtualnega zasedanja, na katerem bo Slovenijo zastopal državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, bo priprava konference o prihodnosti Evrope. Potem ko so dosegli načelni dogovor o vodenju konference - skupaj naj bi jo vodili predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta ter predsedujoči Svetu EU, torej v drugi polovici leta slovenski premier Janez Janša - se zdaj še išče kompromis glede sestave izvršnega odbora in časovnega okvira.

Ministri bodo tudi izmenjali mnenja o evropskem akcijskem načrtu za krepitev demokracije v EU, ki velja za politično zelo občutljivo temo. V njem so določeni ukrepi za spodbujanje svobodnih in poštenih volitev, krepitev svobode medijev in boj proti dezinformacijam, torej za spopadanje z izzivi, ki jih prinašata naraščajoči ekstremizem ter oddaljenost med ljudmi in politiki.