c S

Iz proračuna za delno kritje dviga minimalne plače 47 milijonov evrov

21.01.2021 15:42 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Osnutek osmega protikoronskega zakona bodo obravnavali socialni partnerji v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), sredi prihodnjega tedna pa bi lahko imeli končni predlog na mizah poslanci, je danes pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Po predlogu naj bi država krila del dviga minimalne plače, kar bo proračun stalo okoli 47 milijonov evrov.

V skladu z osnutkom osmega protikoronskega zakona naj bi vlada delodajalcem pomagala kriti del bremena dviga minimalne plače, in sicer tako, da se bi najnižja osnova za socialne prispevke znižala s 60 odstotkov povprečne plače na višino minimalne plače.

Država bo s to olajšavo nosila okoli 42 odstotkov bremena razlike višine minimalne plače oz. 40 evrov na zaposlenega z minimalno plačo. Skupno bo ukrep proračun stal okoli 47 milijonov evrov, je na vladni novinarski konferenci pojasnil Cigler Kralj.

Na vprašanje, kako na predlagano rešitev gledajo delodajalci, je minister odgovori, da ima gospodarstvo različna mnenja. Nekateri, med njimi je izpostavil Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, "so izrazili veliko razumevanje za ta ukrep" in za odločitev, da se skladno z zakonom poveča minimalna plača. Drugi ostajajo nezadovoljni. "Mislim, da je na mizi dober, optimalen kompromis, ki daje gospodarstvu prepotrebno pomoč. Obenem imamo v veljavi in še uveljavljamo oz. podaljšujemo številne druge ukrepe za pomoč gospodarstvu," je podčrtal.

V primeru podaljšanja epidemije bo dal osmi protikoronski zakon vladi možnost, da s sklepom ukrep, ki naj bi trenutno veljal do konca junija, podaljša še za pol leta. Torej bi lahko vlada pomagala delodajalcem nositi breme tudi za izplačane plače in nadomestila plače za mesece od julija do vključno decembra.

Sicer je Cigler Kralj spomnil, da osmi protikoronski zakon prinaša za 320 milijonov evrov ukrepov. Ostajata ukrepa čakanja na delo in subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, pri čemer delodajalec v času vključenosti v ukrep ne bo smel začeti postopka kolektivnih odpustov, pa tudi ne vročiti odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Za primere kršitev vseh naštetih obveznosti je določena sankcija, je dejal.

Osnutek osmega protikoronskega zakona bo sedaj romal na ESS. Socialni partnerji imajo 24 ur časa za njegovo preučitev, nato pa ima pogajalska skupina še tri dni časa za njegovo obravnavo. ESS naj bi torej svoje delo zaključil predvidoma v ponedeljek, nato bo vlada preučila morebitne spremembe ter potrdila končni predlog. Sredi prihodnjega tedna bi lahko ta predlog prispel v državni zbor.

Cigler Kralj je odgovarjal tudi na novinarsko vprašanje glede zahteve za presojo ustavnosti, ki so jo za člena sedmega protikoronskega zakona, ki se nanašata na po njihovih besedah prisilno upokojevanje starejših delavcev, vložile reprezentativne sindikalne centrale. Sam ukrep še vedno vidi kot dober, kako bi o tem lahko odločilo ustavno sodišče, pa ni želel ugibati.