c S
Člani OZS ne želijo več državne pomoči, ampak želijo delati 21.01.2021 15:11 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Člani OZS si po besedah njenega predsednika Branka Meha ne želijo več državne pomoči, ampak si želijo delati. Skupščina OZS je zato danes gospodarskega ministra Zdravka Počivalška vnovič pozvala k odprtju storitvenih dejavnosti, na kar je ta odvrnil, da bi se lahko ob ugodni epidemiološki sliki odprle prihodnji teden.

Meh je na današnji seji skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) izpostavil, da so razmere v malem gospodarstvu daleč od rožnatih. "Naši člani ne želijo več državne pomoči, ampak si želijo samo delati. To nam obrtniki in podjetniki sporočajo vsak dan. Zato bomo nadaljevali z našimi pozivi vladi k odprtju vseh storitvenih dejavnosti," je dejal.

Po Mehovih besedah so sicer člani zadovoljni z nekaterimi rešitvami, ki so jih prinesli protikoronski paketi pomoči, a ne z vsemi. "Ne strinjamo se z vračanjem državne pomoči in s tem, da država ne pokrije v celoti nadomestil za čakanje na delo doma, torej bruto II. Prav tako ni dopustno, da podjetja na povračila in pomoč čakajo več mesecev," je bil jasen.

Zbornica je na skupščini gostila ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, ki je, kot so zapisali na OZS, priznal, da so prav storitvene dejavnosti, turizem in gostinstvo najbolj prizadete panoge zaradi epidemije. "Prihodnji teden se odpirajo prve triade šol. Sem optimist in prepričan sem, da se bo na podlagi trendov prihodnjo sredo odprla večina storitvenih dejavnosti. Tega sicer ne obljubljam," so Počivalška povzeli na zbornici.

Minister se je dotaknil tudi dela na črno in se strinjal z OZS, da se je v času zaprtja dejavnosti razmahnilo ter ga bo treba zamejiti.

Obrtniki in podjetniki na čelu s predsednikom Mehom so izpostavili tudi nujnost oblikovanja strategije za okrevanje gospodarstva po koncu epidemije. Po Počivalškovih besedah imamo za okrevanje na voljo več kot 10 milijard evrov, pri čemer je ključno dosegati višjo dodano vrednost v gospodarstvu. "Najprej pa moramo celotnemu gospodarstvu omogočiti, da se odpre, potrebni pa bodo tudi ukrepi države za povečanje potrošnje," je še poudaril.

Med prioritetnimi cilji ministrstva so po Počivalškovih besedah trajnostni zeleni prehod in večja energetska učinkovitost, digitalizacija družbe in podjetij ter zagotavljanje podpornega okolja za podjetja. Na ministrstvu že načrtujejo okrepitev domačih in tujih investicij, po ministrovem mnenju pa je pomembno, da bomo imeli enakomeren regionalni razvoj.

Počivalšek je ob robu seje zagotovil, da si bodo še naprej prizadevali za ohranitev delovnih mest, ob čemer se dobro zaveda, da je velik problem zagotavljanje likvidnosti, so na OZS še zapisali v sporočilu za javnost.