c S

Med EU in Združenim kraljestvom diplomatski spor zaradi statusa veleposlanika unije

21.01.2021 14:09 Bruselj/London, 21. januarja (STA) - Združeno kraljestvo in Evropska unija sta se zapletla v diplomatski spor, saj britanska vlada veleposlaniku EU v Londonu Joau Valeju de Almeidi ne želi podeliti celotnega diplomatskega statusa, ki ga imajo drugi veleposlaniki. Evropska komisija pričakuje, da bo London delegacijo EU obravnaval kot običajno diplomatsko predstavništvo.

Britansko zunanje ministrstvo želi delegacijo unije obravnavati samo kot zastopnika mednarodne organizacije. To pomeni, da diplomati EU ne bi imeli popolne zaščite, ki jim jo nudi dunajska konvencija, kot je imuniteta pred pridržanjem in kazensko jurisdikcijo, navaja britanski BBC.

Privilegiji uslužbencev diplomatskih misij mednarodnih organizacij so medtem bolj začasni.

Tako veleposlanik EU ne bo mogel predati poverilnih pisem kraljici Elizabeti II., kot to velja za vodje drugih diplomatskih predstavništev.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je že novembra lani v odzivu na britanski predlog glede statusa predstavništva EU na Otoku zapisal, da so "zelo zaskrbljeni". "Predlog ne odraža posebnega statusa EU, niti ne ustreza prihodnjim odnosom med EU in Združenim kraljestvom kot pomembno tretjo državo," je zapisal v pismu britanskemu zunanjemu ministru Dominicu Raabu. Dodal je, da predlog ne more biti podlaga za dogovor.

V Evropski komisiji so danes poudarili, da se Združeno kraljestvo kot podpisnica lizbonske pogodbe dobro zaveda statusa EU v zunanjih odnosih in je, ko je bila še članica unije, takšen status tudi podpirala.

"EU ima po svetu 143 delegacij, enakopravnih diplomatskim predstavništvom. Brez izjeme so vse države gostiteljice tem delegacijam in njihovim uslužbencem podelile enak status, kot ga imajo diplomatska predstavništva držav v skladu z dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, česar se Združeno kraljestvo dobro zaveda," so dodali na komisiji.

"Od izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije se ni spremenilo nič, kar bi upravičilo kakršnokoli spremembo na britanski strani," so poudarili. Izrazili so pričakovanje, da bo London delegacijo EU "obravnaval ustrezno in brez odlašanja".

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je medtem Združeno kraljestvo pozval, naj bo previdno. "Nismo mednarodna organizacija kot druge. Smo unija in Združeno kraljestvo je bilo 47 oziroma 48 let del te unije," je poudaril Barnier, ki je po novem svetovalec predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za implementacijo sporazuma o prihodnjih odnosih med EU in Otokom.

Na britanskem zunanjem ministrstvu pa so pojasnili, da pogovori o statusu delegacije EU v Združenem kraljestvu še potekajo. "Dokler potekajo pogovori, ne bi bilo primerno, da bi špekulirali o podrobnosti morebitnega dogovora," so poudarili po navedbah BBC.

Otok je iz EU uradno izstopil januarja lani, letos pa je zapustil še evropski notranji trg in carinsko unijo. Status veleposlanika EU v Londonu sicer ni bil del pogajanj o odnosih po brexitu.