c S

Mandatno-volilna komisija predlaga, naj DZ dovoli kazenski postopek zoper sodnika

21.01.2021 14:07 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Mandatno-volilna komisija (MVK) je danes sklenila DZ predlagati, naj na zahtevo celjskega tožilstva dovoli začetek kazenskega postopka zoper sodnika Zvjezdana Radonjića. Tožilstvo ga želi preganjati zaradi obrekovanja in razžalitve.

Kot gre sklepati, gre za primer, ko je Radonjić februarja 2018 podal ovadbo o primeru domnevnega podkupovanja na višjem sodišču, pri čemer je kot sumljive navedel še sedem drugih primerov, ki so jih obravnavali višji sodniki.

Zoper Radonjića je nato eden od sodnikov vložil ovadbo zaradi krive ovadbe, ker naj bi drugim sodnikom neupravičeno očital podkupljivost.

Radonjiću je zaradi več težjih disciplinskih kršitev podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević izrekel začasni suspenz na podlagi uvedenega disciplinskega postopka. Na izrečeni začasni suspenz se je avgusta pritožil.

Ker zakon določa, da se zoper sodnika, ki je osumljen kaznivega dejanja pri opravljanju sodniške funkcije, ne sme začeti kazenskega postopka brez dovoljenja DZ, se mora o tem, ali postopek dovoli, izreči DZ. Ta pri tem zaprosi za mnenje Sodni svet, ki je v konkretnem primeru decembra ocenil, da za pregon ni ovir.

MVK je danes podprla tudi predlog, naj DZ za namestnika varuha človekovih pravic ponovno imenuje Ivana Šeliha, mandat mu sicer poteče 17. junija. Varuh človekovih pravic Peter Svetina ga je v imenovanje znova predlagal, ker je, kot je zapisal, strokoven, predan in delaven.

MVK je danes še sklenila, da DZ v imenovanje za novega člana programskega sveta Radiotelevizije Slovenija predlaga Boruta Bajžlja, ki ga na to mesto predlaga SDS. Za Bajžlja je glasovalo enajst članov komisije, za njegovega protikandidata Božidarja Jezernika, ki ga je predlagala SAB, pa pet. Imenovanje novega člana je potrebno, ker je programski svetnik Igor Prodnik podal odstopno izjavo.