c S

Prodajo državnega deleža v Meti Ingenium preverja tudi NPU

21.01.2021 11:13 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Prodajo 49-odstotnega deleža države v družbi Meta Ingenium pregleduje tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), in sicer preverja, ali so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, na svoji spletni strani poroča časnik Finance.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je upravljal to naložbo, so na vprašanja glede morebitnega obiska policije časniku povedali, da bo "SDH tvorno sodeloval z vsemi pristojnimi organi in institucijami".

Meta Ingenium je družba tveganega kapitala, ki je imela v portfelju nekaj več kot 10-odstotni delež v ajdovski družbi Bia Separations. To je oktobra za 360 milijonov evrov prevzel nemški Sartorius.

SDH je svoj delež v Meti prodal dobra dva meseca pred prodajo Bie Sartoriusu, in sicer za 1,9 milijona evrov, še 1,2 milijona evrov dodatne kupnine pa bodo prejeli zaradi uspešne prodaje Bie. Če bi SDH ostal v lastništvu Mete, bi bil upravičen do vsaj 18 milijonov evrov kupnine. Za SDH problematično dejstvo je, da so bili s prodajnim postopkom Bie Separations seznanjeni, a so delež v Meti kljub temu prodali po omenjeni ceni, navajajo Finance, ki so o prodaji družbe začele pisati oktobra lani.

Po objavi člankov so se za revizijo posla odločili nadzorniki SDH, ki so ugotovili, da pri vodenju postopka prodaje ni bila zagotovljena največja mogoča dolžna skrbnost za zagotovitev pravilnosti postopkov in največjega mogočega ekonomskega interesa Republike Slovenije ter da je šlo v postopku prodaje na strani zasebnega večinskega solastnika družbe Meta Ingenium, družbe Meta Ventures, za pomembne nepravilnosti, ki se nanašajo na opustitev dolžnosti informiranja in seznanjanja SDH z drugimi bistvenimi okoliščinami, pomembnimi za postopek prodaje in vrednotenja družbe Meta Ingenium.

Po seznanitvi z izsledki revizije so s položajev odstopili člana uprave SDH Boštjan Koler in Boris Medica ter član nadzornega sveta Igor Kržan. Slednji je v času prodaje naložbe v Meti začasno vodil upravo SDH.

SDH je na Okrožno sodišče v Ljubljani vložil tožbo za ugotovitev neveljavnosti pogodbe in predlog za zavarovanje terjatev z začasno odredbo. Sodišče je predlogu ugodilo in z začasno odredbo Meti Ventures in Meti Ingenium prepovedalo delitev dobička družbe Meta Ingenium za leto 2020 ter sklepanje drugih pravnih poslov, na podlagi katerih bi bila kupnina, ki jo je Meta Ingenium prejela na podlagi prodaje svojega deleža v Bia Separations, prenakazana na druge račune.

Družba Meta Ventures je zanikala očitke SDH in zatrdila, da je imel SDH pri prodaji vse bistvene informacije.