c S

V komisiji DZ podprli Brkanovo kot kandidatko za sodnico na Splošnem sodišču EU

21.01.2021 11:05 Ljubljana, 21. januarja (STA) - Mandatno-volilna komisija državnega zbora je danes soglasno podprla imenovanje Maje Brkan za kandidatko za sodnico na Splošnem sodišču EU v Luxembourgu. Razprave glede njene kandidature na današnji seji komisije praktično ni bilo. V DZ bo morala Brkanova na tajnem glasovanju za potrditev prejeti najmanj 46 glasov.

Zatem bo Brkanovo čakal še zahteven preizkus pred t.i. odborom 255, ki v skladu s pogodbo o Evropski uniji preverja primernost kandidatov za delo na Sodišču EU in Splošnem sodišču EU. Ta odbor je bil v minulih dveh letih usoden že za dva slovenska kandidata in Slovenija na Splošnem sodišču EU zaenkrat nima zasedenega nobenega od dveh zanjo predvidenih sodniških položajev.

Da bo Brkanova uspešna tudi pred tem odborom, je na današnji seji mandatno-volilne komisije ocenila Janja Sluga, ki ji je izrazila podporo v imenu poslanske skupine SMC. Kot je povedala, se je kandidatka odlično izkazala na predstavitvi v njihovi poslanski skupini. Izkazala se je tudi z visoko mero osebne integritete, je poudarila. "Imamo izjemno kvalitetno kandidatko," je poudarila Janja Sluga kot edina od poslancev, ki se je oglasila v okviru te točke na današnji seji komisije.

Brkanovo je na koncu podprlo vseh 18 prisotnih članov komisije, kar nakazuje, da Brkanova ne bo imela težav pri pridobitvi podpore na plenarni seji DZ. Da so ji parlamentarne stranke že na posvetih pri predsedniku republike izkazale visoko podporo, je danes ponovno v predstavitvi predloga izpostavila tudi generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač. Podprl jo je tudi Sodni svet in predsednik Borut Pahor se je odločil, da jo predlaga DZ v potrditev.

Brkanova je sicer doktorica pravnih znanosti in izredna profesorica za pravo EU na Pravni fakulteti Univerze v Maastrichtu na Nizozemskem, kjer se je zaposlila leta 2013. Na področju preučevanja prava EU je poklicno dejavna že več kot 15 let, tako kot profesorica kot tudi praktično. Delo na Sodišču EU že dobro pozna - štiri leta je delala v kabinetu tedanje slovenske generalne pravobranilke Verice Trstenjak in dve leti v kabinetu dosedanjega slovenskega sodnika Marka Ilešiča.