c S
Upravno sodišče glede odklopa elektrike Slovenia Eco resortu pritrdilo podjetju 13.01.2021 18:29 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Upravno sodišče je ugodilo tožbenemu zahtevku družbe Palmieri, ki ji je inšpektorat za okolje in prostor oktobra 2019 odklopil elektriko v turističnem naselju Slovenia Eco resort v Godiču pri Kamniku. Kot so sporočili iz družbe, daje sodba tudi vse pogoje za vložitev odškodninskega zahtevka.

Elektro Ljubljana je oktobra 2019 na podlagi odločbe okoljskega inšpektorata zaradi gradnje na črno osrednji objekt Slovenia Eco resorta odklopil z elektrodistribucijskega omrežja. Lastnik podjetja Matjaž Zorman se je na sklep inšpektorata pritožil in vložil zahtevo za izdajo začasne odredbe.

Najprej tej zahtevi ni bilo ugodeno, v začetku maja 2020 pa je bilo delno in do pravnomočnosti odločbe. Upravno sodišče je podjetju takrat s sklepom dovolilo, da do pravnomočne odločitve paviljon, v katerem je recepcija - gre za edini legalno zgrajeni objekt v naselju - znova priključi na električno omrežje. V predlogu za izdajo začasne odredbe je Zorman namreč navedel, da ima za paviljon vsa potrebna dovoljenja za priklop nanj.

Zorman je nato vložil tožbo proti državi in jo tudi dobil. Kot je razvidno iz besedila sodbe upravnega sodišča, izrečene 7. januarja, ki so jo danes posredovali iz podjetja, je drugostopenjski organ pri tem, ko je po razveljavitvi dela odločbe ostali del ohranil v veljavi, neutemeljeno spremenil pravno podlago tiste odločitve, ki je ostala v veljavi - to je za odklop kozolca iz omrežja. Sprememba pravne podlage za odločitev pomeni, da so tudi relevantna dejstva, na katerih mora temeljiti odločitev, drugačna.

Drugostopenjski organ tožniku poleg tega pred izdajo odločbe ni dal možnosti izjave, pri čemer iz izpodbijanih odločb tudi ne izhaja, da bi bil na prvi stopnji postopek za odklop paviljona iz električnega omrežja sploh uveden.

Kot so poudarili v družbi, je iz odločitve sodišča jasno, da je bil poseg inšpekcij nezakonit. Škoda zaradi odklopa elektrike je po njihovih besedah ogromna, saj je bila destinacija zaprta devet mesecev. "Izdana sodba daje tudi vse pogoje za vložitev odškodninskega zahtevka," so še dodali.