c S

Na okrajnem sodišču zavrnili informacije o posegu v sodniško funkcijo Klakočar Zupančičeve

13.01.2021 13:46 Ljubljana, 13. januarja (STA) - Na Okrajnem sodišču v Ljubljani so zavrnili informacije, da bi bilo s spremembo letnega razporeda dela njihovih sodnikov poseženo v sodniško funkcijo sodnice Urške Klakočar Zupančič. Kot so zatrdili, so bile vse zamenjave vodij posameznih sodnih oddelkov v mandatu sedanje predsednice sprejete kot običajna poslovna odločitev, ki je v njenih rokah.

Dnevnik je v ponedeljek poročal, da je bilo sodnici Urški Klakočar Zupančič zaradi zapisov o premierju Janezu Janši v zasebni skupini na družbenem omrežju Facebook odvzeto vodenje oddelka za etažno lastnino na ljubljanskem okrajnem sodišču. Predsednica sodišča je zoper sodnico vložila tudi pobudo za začetek disciplinskega postopka.

Na okrajnem sodišču so danes pojasnili, da je letni razpored dela sodnikov akt sodne uprave, s katerim predsednik sodišča določi, na katerem od pravnih področij bo posamezni sodnik na sodniškem mestu, na katerega je bil izvoljen, opravljal sodniško funkcijo. Z letnim razporedom predsednik določi tudi vodje posameznih sodnih oddelkov, ki med drugim skrbijo za tekoče in strokovno delo na oddelku ter za ustrezno obremenitev sodnikov in sodnega osebja. Gre za ključne osebe, ki uživajo največje zaupanje predsednika sodišča, so zapisali.

V primeru spremembe razporeda dela sodnikov ali zamenjave posameznega vodje oddelka se sprejmejo spremembe letnega razporeda, do katerih lahko pride večkrat letno. Tako je tudi v mandatu predsedovanja sedanje predsednice prišlo do več zamenjav vodij posameznih sodnih oddelkov.

"Vodenje oddelka je že samo po sebi izredno obremenjujoče, zaradi začetih postopkov zoper sodnico, katerih pobudnica je predsednica sodišča, pa bi bilo v danih okoliščinah sodelovanje med predsednico in sodnico kot vodjo oddelka zagotovo oteženo, kar bi vplivalo tudi na učinkovitost dela oddelka," so navedli na sodišču.

Zoper spremembo letnega razporeda je predvidena možnost pritožbe, o kateri odloča personalni svet neposredno višjega sodišča, vendar sodnica pritožbe ni niti napovedala niti vložila. Omenjena sodnica sicer še naprej opravlja svojo sodniško funkcijo na oddelku za etažno lastnino Okrajnega sodišča v Ljubljani.

Klakočar Zupančičeva je namreč na Facebooku med drugim zapisala: "Upam, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase." V zapisih je Janšo označila za "velikega diktatorja" in dodala, da je virus pri nas dal polet "zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo". Kot je po informacijah Dnevnika sodnica pojasnila sodnemu svetu, je bil zapis zasebne narave, a je njena Facebook "prijateljica" zlorabila njeno zaupanje.

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je zapise označil kot neprimerne, sodni svet pa je v stališču navedel, da "daje velik pomen politični neodvisnosti sodstva" ter da "obsoja in obžaluje vsako dejanje sodnikov, ki v javnosti vzbuja videz politične pristranskosti sodnikov kot posameznikov ter sodstva kot celote".