c S

Italijanska vlada z načrtom za delitev milijardne koronske pomoči EU

13.01.2021 10:20 Rim, 13. januarja (STA) - Italijanska vlada je potrdila načrt deljenja milijarde koronske pomoči EU, ki naj bi gospodarstvu pomagala nazaj na pot rasti. Danes ponoči je ministrski zbor v Rimu sprejel paket ukrepov v vrednosti 222,9 milijarde evrov, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Roberto Gualtieri.

Načrt vlade vključuje 209,9 milijarde evrov sklada EU za okrevanje in 13 milijard evrov drugih evropskih sredstev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Skupno 144,2 milijarde evrov podpore je predvidene za nove projekte, ki naj bi pomagali oživiti italijansko gospodarstvo po pandemiji covida-19, povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Nadaljnjih 65,7 milijarde evrov naj bi usmerili v že potrjene projekte, ki bi jih z dodatnimi sredstvi pospešili.

Poudarki načrta okrevanja so sicer digitalizacija, okolje, zdravje, infrastruktura, izobraževanje in pomoč različnim družbenim skupinam. Vlada med drugim načrtuje krepitev zdravstvenega sistema, zlasti na jugu države. Načrtuje izgradnjo hitrih železniških prog, krepitev trajnostnega javnega transporta in vzpostavitev omrežij 5G. 69 milijard evrov želi usmeriti v zeleno preobrazbo italijanske industrije, 46 milijard evrov v digitalizacijo javne uprave in podjetij.

Okoli 70 odstotkov sredstev naj bi bilo usmerjenih v javne projekte. Spodbujanju zasebnih investicij je namenjenih 21 odstotkov celotnega obsega programa.

Vprašanje je sicer, ali bo izvajanje koronske pomoči v Italiji lahko ovirala vladna kriza. Stranka Italia Viva nekdanjega premierja Mattea Renzija namreč grozi v izstopom iz vladne koalicije, kar bi lahko zamajalo vlado. Renzi naj bi nadaljnje korake razkril na današnji novinarski konferenci.