c S

TI Slovenia poziva k nadaljevanju prenove protikorupcijskega okvirja v Sloveniji

09.12.2020 16:51 Ljubljana, 09. decembra (STA) - Organizacija Transparency International (TI) Slovenia ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti korupciji poziva k nadaljevanju prenove protikorupcijskega okvirja v Sloveniji. Ob tem se zavzema tudi za vzpostavitev celostnega sistem za zaščito žvižgačev in poudarja pomen ustreznih varovalk pri porabi javnih sredstev.

"V letošnjem letu smo v Sloveniji z novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter etičnim kodeksom za poslanke in poslance DZ naslovili nekatere že zelo stare dolgove, a nam stanje ne dopušča, da bi na teh lovorikah zaspali. Takoj je treba zagristi v nove reforme. Resolucija o preprečevanju korupcije je stara že 16 let, iztekel se je tudi program vlade za krepitev integritete in transparentnosti," so besede predsednice TI Slovenia Alma Sedlar povzeli v sporočilu za javnost.

V TI Slovenia, kjer pričakujejo široko javno razpravo o omenjenih ključnih temeljnih dokumentih in vključevanje strokovne javnosti v njuno pripravo, poudarjajo tudi, da je za učinkovito odkrivanje in preprečevanje korupcije treba vzpostaviti celosten sistem za zaščito žvižgačev.

"V decembru bomo vstopili v zadnje leto, ko je treba prenesti direktivo EU o zaščiti žvižgačev, zato z zaskrbljenostjo spremljamo trenutno zatišje informacij glede priprave novega zakona," je poudarila Sedlarjeva. TI Slovenia je prejšnji teden pozval ministrstvo za pravosodje, naj čim prej predstavi načrt prenosa direktive in oblikuje skupino strokovnjakov, ki bo sodelovala pri pripravi zakona.

TI Slovenia poudarja tudi pomen ustreznih varovalk pri porabi javnih sredstev. "Ob pandemiji covida-19 so se po t. i. 'migrantski krizi' ponovno pokazale nekatere vrzeli ter korupcijska tveganja pri porabi javnih sredstev v izrednih razmerah. Takšno ponavljanje napak je nesprejemljivo," je dodala Sedlarjeva.

TI Slovenia je na pristojne nadzorne organe naslovil predlog k sodelovanju v posvetovalni skupini, v kateri bi opravili razpravo o mogočih rešitvah na podlagi dosedanjih ugotovitev. TI Slovenia je torek v sklopu Dnevov integritete 2020 objavil tudi e-učilnico, ki je namenjena transparentni in učinkoviti porabi javnih sredstev, so še navedli v TI Slovenia.

Generalna skupščina ZN je 9. december razglasila za mednarodni dan boja proti korupciji. Datum zaznamuje obletnico podpisa Konvencije združenih narodov proti korupciji, ki je bila sprejeta 9. decembra 2003 v Meridi v Mehiki. Gre za pravno zavezujoči mednarodni dokument, ki ga je podpisalo že 140 držav, tudi Slovenija. Ob obletnici so v Komisiji za preprečevanje korupcije pripravili več spletnih izobraževalnih dogodkov.