c S

V KPK za krepitev integritete na vseh ravneh izobraževalnega sistema

09.12.2020 11:23 Ljubljana, 09. decembra (STA) - Za krepitev zaupanja v družbi je ključnega pomena ozaveščanje in izobraževanje za boj proti korupciji in krepitev integritete, je predsednik republike Borut Pahor poudaril v poslanici ob dnevu boja proti korupciji. Tudi ostali govorniki na današnjem dogodku KPK so se zavzeli za krepitev integritete na vseh ravneh izobraževalnega sistema.

Ob dnevu boja proti korupciji so predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) danes predstavili projekt Integriteta: skupni cilj generacij. Podporo projektu, katerega glavni namen je krepiti integriteto skozi vse ravni vzgojno-izobraževalnega sistema, s tem pa v družbi nasploh, so ob predsedniku republike izrazili tudi nekateri ministri.

Pahor je v videonagovoru opozoril, da korupcija ne zavira le gospodarskega razvoja, ampak načenja socialno pravičnost in pravno državo. Stanje na področju korupcijskih tveganj v Sloveniji kljub nekaterim premikom po njegovi oceni ni najboljše. O tem je treba spregovoriti odkrito in teden boja proti korupciji je odlična priložnost za to, najprej zaradi izjemnega pomena zaupanja, je povedal.

Ocena med ljudmi, da v Sloveniji kljub nekaterim pozitivnim premikom pri preprečevanju korupcije nismo uspešni, pa pomeni, da se poglablja splošno nezaupanje v ustanove politične in pravne države. Zato je ključnega pomena, da kot posamezniki in kot predstavniki institucij storijo vse za ozaveščanje, izobraževanje in usposabljanje za boj kot proti korupciji in krepitev integritete. Samo na ta način se bo krepilo tudi zaupanje, je povedal predsednik republike.

V Sloveniji smo z ustanovitvijo posebnega organa za preprečevanje korupcije vrednoto integritete postavili zelo visoko na našo vrednostno lestvico, je poudarila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Vendar pa je senzibilnost družbe za integriteto po njeni oceni v zadnjem času zamrla.

Kot je dejala, lahko posameznika le njegova notranja skladnost, skladnost njegovih misli in dejanj, pripelje do samoreflektivnega odziva na to, kaj je prav in kaj je prepovedano. Zato pa je po njenih besedah treba delati z najmlajšimi. "Čaka pa nas dolga pot, da integriteta ne bo le pojem visoko na lestvici našega vrednostnega sistema, ampak naše ponotranjeno ravnanje," je dodala.

Izobraževalno funkcijo KPK priznavajo tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. "Družbena odgovornost ministrstva pa je, da podpira glas proti korupciji in glas za pošteno in pravično življenje skozi celotno izobraževalno vertikalo šolajočih in zaposlenih," je poudarila ministrica Simona Kustec.

Danes zato skupaj z Zavodom RS za šolstvo, pedagoško in filozofsko fakulteto podpisujejo dogovor o sodelovanju s KPK. Ministrica je prepričana, da se jim bodo pri tem kmalu pridružili tudi številni drugi zavodi in institucije. "Pozitivne in prave vrednote je treba gojiti že od otroštva," je dejala ministrica.

Predsednik KPK Robert Šumi je pojasnil, da je projekt zasnovan na novi viziji, v kateri je še večji poudarek kot doslej namenjen preventivnemu delovanju kot njihovi osnovni vlogi. Njihove aktivnosti so tako usmerjenje v ustvarjanje pogojev, okolja in družbe, v katerih bo korupcija v celoti nesprejemljiva.

Visoka stopnja integritete je sicer najbolj pričakovana pri visokih predstavnikih države. "A hkrati je integriteta pomembna pri vsakem izmed nas, saj integriteta družbe temelji na integriteti posameznikov," je poudaril Šumi. Prava pot do takšne družbe pa je po njegovih besedah v tem, da je treba o konceptih integritete, etike in morale učiti in vzgajati že najmlajše.

To pa je tudi namen projekta Integriteta: skupni cilj generacij. Šumi se zaveda, da rezultati ne bodo prišli čez noč, da gre za tek na dolge proge. Treba pa je začeti že zdaj in predsednik KPK verjame, da so pri tem lahko uspešni.