c S

Francija namerava s karanteno odvrniti ljudi od smučanja v tujini

02.12.2020 15:20 Pariz, 02. decembra (STA) - Francoska vlada namerava za Francoze, ki bodo med prazniki odšli na smučanje v Švico ali Španijo, uvesti sedemdnevno karanteno, je danes napovedal francoski premier Jean Castex. S tem želijo svoje državljane odvrniti od smučanja v sosednjih državah, medtem ko bodo naprave na francoskih smučiščih zaprte.

Da bi Francozom preprečili, da bi se na smučiščih v sosednjih državah, kot sta Švica ali Španija, okužili z novim koronavirusom "bomo uvedli karanteno", je v pogovoru za francosko televizijo BFMTV povedal Castex. V okviru tega ukrepa bodo na mejah izvajali naključni nadzor.

Prefekti departmajev bodo lahko Francozom, ki se bodo vrnili s smučišča v Švici ali Španiji, odredili sedemdnevno izolacijo. V tem času jih bodo tudi testirali na novi koronavirus.

"Zaključek tega mora biti, da ne grem smučat v Švico. Moja naloga je, da ščitim svoje sodržavljane, medtem ko druge države menijo drugače. To je njihova pravica," je poudaril francoski premier.

Ta ukrep ne bo zadeval čezmejnih delavcev, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v premierjevem uradu.

Glede usklajevanja z drugimi evropskimi državami o obratovanju smučišč je medtem Castex dejal, da se diplomatske aktivnosti nadaljujejo. Francija se namreč skupaj z Nemčijo in Italijo zavzema, da bi bila smučarska središča po vsej Evropi zaprta do začetka januarja. Avstrija, Švica in Španija pa temu nasprotujejo. V Franciji bodo zimsko-športna središča med prazniki odprta, ne bodo pa obratovale žičniške naprave.

Francoska vlada namerava uvesti tudi obvezno predložitev negativnega izvida testiranja za potnike ob prihodu na letališče. Odlok s podrobnostmi o vseh teh ukrepih bo predvidoma francoska vlada pripravila v prihodnjih dneh.