c S

Sviz poziva k prioritetnemu cepljenju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

02.12.2020 15:19 Ljubljana, 02. decembra (STA) - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes pozval vlado, naj zaposlenim v vzgoji in izobraževanju prioritetno zagotovi možnost brezplačnega prostovoljnega cepljenja proti covidu-19, takoj ko bo ustrezno cepivo na voljo.

Sindikat je na predsednika vlade Janeza Janšo in ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec naslovil poziv, naj se ob pripravi krovne strategije cepljenja proti covidu-19 na listo prioritetnih skupin prebivalcev, ki se jih bo cepilo najprej, uvrsti tudi zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Kot so sporočili iz sindikata, je ministrstvo za zdravje kot nosilec priprave krovne in izvedbene strategije cepljenja proti covidu-19 sicer izpostavilo tudi pomembnost nemotenega delovanja šol, a hkrati ob navajanju skupin, ki jih namerava uvrstiti na prioritetno listo za cepljenje, zaposlenih v vrtcih in šolah izrecno ne omeni. Med njimi so našteti denimo domovi za starejše, starejši od 60 let s kroničnimi boleznimi ter zaposleni v zdravstvu in kritični infrastrukturi.

Sviz torej poziva vlado, naj za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju zagotovi možnost čimprejšnjega brezplačnega cepljenja proti covidu-19 na osnovi prostovoljne odločitve posameznikov, so še sporočili iz sindikata.