c S
V Franciji protesti proti napovedanemu novemu zakonu o varnosti 21.11.2020 19:29 Pariz, 21. novembra (STA) - V Franciji se je na današnjih protestih proti načrtovanemu novemu zakonu o varnosti v več mestih zbralo na tisoče ljudi. Protesti so med drugim potekali v prestolnici Pariz teh mestih Lille in Montpellier, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

K protestom so pozvale organizacije za človekove pravice ter novinarska združenja, ki se bojijo, da bi lahko novi zakon obsežno posegel v svobodo medijev.

Osnutek zakona je francoska narodna skupščina v petek zvečer sprejela v prvem branju. Predvidoma zadnje glasovanje naj bi bilo prihodnji teden.

Kritiki osnutka zakona svarijo predvsem pred 24. členom t. i. globalnega zakona o varnosti, ki naj bi bil namenjen zaščiti francoskih policistov. Če bo zakon sprejet, bo objava fotografij varnostnih sil med njihovim posredovanjem kazniva. Predvidena zagrožena kazen je leto dni zapora in globa do 45.000 evrov.

Sporen je tudi člen osnutka zakona, ki varnostnim silam dovoljuje nošnjo orožja znotraj javnih ustanov tudi izven delovnega časa. Spremembo so predlagali, ker so bili med občinstvom v koncertni dvorani Bataclan, ko je bila ta novembra 2015 prizorišče terorističnega napada, tudi trije policisti, ki pa niso mogli posredovati.