c S
Zagrebško sodišče z oprostilno sodbo v primeru prodaje Cimosovega poslopja 20.11.2020 19:30 Zagreb, 20. novembra (STA) - Županijsko sodišče v Zagrebu je danes na prvi stopnji oprostilo nekdanjega predsednika uprave Cimosa Franca Krašovca in nekdanjega direktorja hrvaške družbe Cimos Buzet Franka Vižintina, pa tudi direktorja podjetja Bernie Commerce Mata Ćatića, ki so bili obtoženi zaradi domnevne malverzacije pri prodaji nekdanjega Cimosovega poslopja v Zagrebu.

Hrvaško tožilstvo je leta 2016 vložilo obtožnico, s katero je Krašovca obtožilo nagovarjanja k zlorabi položaja, Vižintina in Ćatića pa zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti leta 2001. V obtožnici so navedli, da je trojica pridobila skoraj 26 milijonov kun oz. okoli 3,3 milijona evrov, za kolikor so tudi znižali vrednost podjetja Cimos Buzet.

Med drugim so tožilci trdili, da je Krašovec marca 2001 zaradi pridobitve koristi matične družbe Cimos Koper in v škodo Cimosa Buzet ter hrvaške agencije za zavarovanje prihrankov in sanacijo bank (DAB) sklenil pogodbo s Ćatićem o prodaji poslopja v Zagrebu za 6,6 milijona takratnih nemških mark (približno 3,3 milijone evrov).

Vižintin in Krašovec naj bi decembra 2001 podpisala potrdilo, na katerem sta lažno navedla, da je kupec kupnino plačal buzetskem Cimosu, čeprav je denar odšel v slovenski Cimos, je še trdilo hrvaško tožilstvo.

Sodišče je danes zavrnilo navedbe iz obtožnice. V sodbi je pritrdilo obtoženim, da Cimos Buzet s poslom ni bil oškodovan. Kot je pojasnilo sodišče, je Cimos bil in bo ostal lastnik nepremičnine ob nekdanji Ljubljanski aveniji, ki je zahodna vpadnica v Zagreb. Kot so dodali, do prodaje poslopja ni prišlo, ker DAB ni pridobil soglasja za upravljanje s Cimosovo nepremičnino v Zagrebu.

Nekdanjo Cimosovo poslopje v Zagrebu sicer nikoli ni bilo zgrajeno do konca, objekt pa so na koncu zrušili.