c S

Po umoru učitelja v Franciji danes pred sodnikom sedem osumljencev

21.10.2020 09:57 Pariz, 21. oktobra (STA) - Pred antiterorističnega sodnika bo danes stopilo sedem oseb zaradi suma vpletenosti v umor francoskega učitelja zgodovine in geografije Samuela Patyja, ki je bil v predmestju Pariza umorjen v petek. Umorjenemu učitelju se bodo danes na osrednji slovesnosti poklonili v Parizu.

Sedem oseb, med katerimi sta dva mladoletnika, so osumljeni, da so prejeli denar od napadalca v zameno za podatke o učitelju. Med njimi je tudi eden od staršev učenca, ki je sprožil gonjo proti učitelju, islamski skrajnež Abdelhakim Sefrioui in trije prijatelji napadalca, ki so osumljeni, da so ga spremljali pri nakupu orožja. Devet drugih osumljencev so v torek izpustili, je francoska tiskovna agencija AFP izvedela iz pravosodnega vira.

Paty je bil umorjen v petek popoldne, ko se je vračal iz šole domov. 18-letnega napadalca čečenskega rodu Abdullakha Anzorova, ki je učitelja obglavil, je policija v posredovanju kmalu zatem ubila, še pred tem pa se je na spletu bahal z dejanjem in zapisal, da je žrtev ponižala preroka Mohameda. 47-letni profesor je namreč v okviru razprave o svobodi izražanja pri pouku nedavno pokazal njegove karikature.

Zaradi tega je oče ene od dijakinj na spletu pozival k "mobilizaciji" proti učitelju. Notranji minister Gerald Darmanin je povedal, da sta oče in islamski skrajnež, ki sta med 15 ljudmi, ki so jih prijeli po napadu, razglasila fatvo oziroma smrtno obsodbo za učitelja. Viri blizu policije pa so v torek razkrili, da je bil 18-letni napadalec v stiku z omenjenim očetom preko aplikacije za pošiljanje sporočil Whatsapp.

Na dvorišču pariške Sorbonne je danes zvečer predvidena osrednja slovesnost v poklon žrtvi, ki se je bo udeležil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Ob učiteljevi družini se je bo udeležilo okoli 400 povabljenih, Patyju pa bodo posthumno podelili najvišje francosko državno odlikovanje legijo časti.

Macron je v torek ob obisku predmestja, kjer je bil ubit učitelj, napovedal, da bodo okrepili boj proti islamskim skrajnežem, saj državljani pričakujejo ukrepe. Napovedal je tudi, da bo vlada danes prepovedala skupino šejk Jasin, ki podpira gibanje Hamas in je imenovana po njenem ustanovitelju Ahmedu Jasinu. V okviru preiskave umora so namreč našli neposredno povezavo med omenjeno skupino in umorom.