c S

DZ danes o kandidatih za ustavnega sodnika Erbežniku in za viceguvernerko Brezigar Mastenovi

21.10.2020 07:39 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Poslanci bodo danes v okviru oktobrske seje DZ med drugim glasovali o predlogu predsednika republike Boruta Pahorja za izvolitev Anžeta Erbežnika za ustavnega sodnika in Arjane Brezigar Masten za viceguvernerko Banke Slovenije. Glede na podporo na seji parlamentarne mandatno-volilne komisije je na tajnem glasovanju pričakovati njuno izvolitev.

Če bo Erbežnik izvoljen, bo nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki ji je mandat potekel sredi julija. Brezigar Mastenova pa bo v primeru izvolitve v svetu Banke Slovenije zasedla mesto Marka Bošnjaka, ki je uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je zaradi neplačevanja davkov pri oddajanju stanovanja ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto.

Poslanci bodo danes sicer opravili tudi drugo obravnavo predloga novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta krepi nadzorno funkcijo komisije za preprečevanje korupcije (KPK), jasneje določa postopke pred komisijo, ureja delovanje aplikacije Erar, predsedniku republike pa daje več svobode pri izboru predsednika KPK in njegovih namestnikov.

Na dnevnem redu današnje seje je tudi novela zakona o varstvu okolja, ki daje podlago za ureditev ravnanja z odpadno embalažo od prihodnjega leta naprej, in jo je vlada v parlamentarno proceduro vložila po skrajšanem postopku.

Na predlog državnega sveta pa bo DZ obravnaval spremembo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, po kateri bi se staršem s krajšim delovnim časom zaradi starševstva plačal prispevek za socialno varnost do polne delovne obveznosti od sorazmernega dela njihove povprečne mesečne bruto plače.