c S

Albanija in Grčija bosta mejni spor na morju reševali na meddržavnem sodišču

20.10.2020 23:12 Tirana, 20. oktobra (STA) - Albanija in Grčija sta se dogovorili, da bosta dolgoletni spor glede meje na morju reševali na meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ), sta po današnjem srečanju v Tirani sporočila grški zunanji minister Nikos Dendias in albanski premier Edi Rama.

"Dogovorili smo se, da to zadevo predamo mednarodnemu pravosodju na ICJ v Haagu," je dejal Dendias po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Rama je dodal, da je bil že čas, da državi uradno končata vojno, v kateri sta že vse od leta 1940. Atene so jo razglasile, potem ko je Italija Grčijo napadla prek Albanije.

Sosedi, ki sta v sporu glede 200 kvadratnih kilometrov velikega območja v Jonskem morju, sta sicer dogovor o meji dosegli že leta 2009, a ga je leto kasneje razveljavilo albansko ustavno sodišče.

Državi na balkanskem polotoku sta imeli tradicionalno napete odnose. Več vprašanj, vključno s pravicami manjšin, ostaja odprtih kljub podpisu deklaracije o prijateljstvu leta 1990. Je pa od tedaj Albanija postala članica zveze Nato, poleg tega pa je kandidatka za članstvo v Evropski uniji.